Új szemlélet

2023.05.19. 16:26

Élhető Sárvár - pénteken bemutatták az okosváros-stratégiát is

Pénteken délelőtt tartották meg az Élhető Sárvár projekt nyitórendezvényét a Nádasdy-vár házasságkötő termében, ahol egyebek mellett bemutatták Sárvár okosváros-stratégiáját is.

Polgár Patrícia

Fotó: Benkő Sándor

Sárvár önkormányzata a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban nyújtott be pályázatot a TOP Plusz pályázati felhívásra. A sikeres pályázatnak köszönhetően a komplex településfejlesztési programban összesen 600 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Sárvár. Így épülhetett meg két új parkoló (Dózsa György utca, Alkotmány utca), megújulhatott a Dévai Bíró Mátyás utcai játszótér és okos zebrákat is telepítettek (Alkotmány utca és Rákóczi Ferenc utca kereszteződése, Deák Ferenc utca és Gyöngyös utca kereszteződése). A város csapadékvíz-elvezető rendszerének rekonstruálása a projekt további részében, várhatóan szeptembertől valósul meg – ismertette Monostori Patrik, a Vas Vármegyei Önkormányzat munkatársa a tájékoztatón.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a beruházásokkal kapcsolatban elmondta: Sárvár ötcsillagos várossá válásához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 11 projekttel sikerült hozzájárulni. Hozzátette, bízik abban, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a városban élők és az oda látogatók életminősége és komfortérzete javításához.

- Az elmúlt évek fejlesztései, az állami és uniós pályázati, a magán- és az önkormányzati beruházások olyan szimbiózisban valósultak meg, ami példaértékű. Kívánom, hogy az utódaink is hasonlóképpen tudják fejleszteni Sárvárt mind fizikailag, mind szellemileg – fogalmazott Kondora István, Sárvár polgármestere.

Szavait követően a város „okosításának” rövid és hosszútávú terveiről dr. Vaszócsik Vilja területi tervező és Kulcsár Sándor okosváros-szakértő kapott szót. Elmondták: a pályázat céljaként meghatározott „tudatos városfejlesztés” érdekében elkészült Sárvár Okos Város Stratégia és Cselekvési Terve, mely a későbbi okosváros-fejlesztések megalapozását szolgálja. A programban elsőként a lakosság környezettudatossággal és vízgazdálkodással kapcsolatos ismereteit bővítik, továbbá a fenntartható közlekedés és közlekedésbiztonság tudatosítása érdekében szemléletformáló akciókat is tartanak.

- Egy háromszög gazdasági, kulturális és társadalmi, illetve környezeti fenntarthatósági metszetében kellene jól és szépen élnünk. Ha ezt tesszük, akkor érünk el ahhoz a gondolathoz, hogy okosvárosban élünk. Az elmúlt hónapok munkája arról szólt, hogy megfogalmazzuk ennek a metszetnek a legjobb pontjait - mondta el az okosváros-stratégia kapcsán dr. Máhr Tivadar alpolgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában