Megismerkedhettek a munkájukkal

2023.05.05. 16:40

Fegyverarzenál, tűzoltás és kutyás bemutató a rendőrnapon - fotók, videó

Az igazi nyárias idő kedvezett a Vas vármegyei Rendőr- és Tűzoltónap programjainak pénteken a rendőrség Söptei úti épületénél. A kilátogató iskolai csoportok és kisgyermekes családok megismerkedhettek a rendvédelmi szervek – így a rendőrség és tűzoltóság – munkájával.

Óvári Gábor

Fotó: Puskás Enikő

A rendezvény hivatalos megnyitóján országos és vármegyei rendőri vezetők, valamint a burgenlandi és szlovén rendőri vezetők is részt vettek. Beszédet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki kifejezte köszönetét a rendőrség és tűzoltóság munkatársainak. Mint mondta, a biztonságérzetünk megtartása és növelése különösen fontos most, amikor a szomszédban háború dúl, ezzel a fenyegetettséggel együtt járó félelmeket pedig a rendvédelmi erők a biztonságunk erősítésével csökkentik. A politikus német és szlovén nyelven köszöntötte a megjelent osztrák és szlovén rendőri vezetőket. Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok Szent Flórián életútját idézte fel, hangsúlyozta, hogy Flórián egy római erőd parancsnokaként segített megfékezni egy tűzvészt, életeket mentett. A bátorságáról és önzetlenségéről szóló legendák pedig gyorsan terjedtek. Ezt az értékrendet követik a tűzoltók ma is, akiknek hitvallásához tartozik a mások iránti tisztelet, a rászorulók iránti szolidaritás és a köz feltétel nélküli szolgálata. 

A példamutatás azonban nem áll meg a határoknál. A dandártábornok kiemelte, hogy a szíriai és törökországi földrengés után a magyar rendvédelmi szervek az elsők között nyújtottak segítséget a mentésben. Ez a katasztrófa is megmutatta, hogy a világunkban eluralkodó szélsőséges individualizmus ellenére a szolidaritás, a hivatástudat és a hagyományok tisztelete erős marad, a felfordult világban ezek az értékek jelentik a kapaszkodót. dr. Pilisi Gábor, Vas vármegyei rendőrfőkapitány az elmúlt évek kihívásairól szólva kifejtette, hogy a koronavírus-járvány, a migrációs válság és most a háború komoly kihívások elé állította a rendőrséget, ugyanakkor bizonyossá vált, hogy ezeket a fenyegetéseket képesek úgy kezelni, hogy a lakosság biztonságérzete nem csökkent. A rendőri vezető kiemelte a szomszédos országok hatóságaival ápolt kapcsolatokat is, kifejezetten az osztrák rendőrséggel való együttműködést, amelynek keretében hatékonyan léphetnek fel az illegális migráció ellen. 

A hivatalos megnyitót követően a megjelent iskolás csoportok és kisgyermekes családok ismerkedhettek meg a rendvédelemmel. Nagy érdeklődés kísérte a kutyás bemutatót, amelyen többek között azt szemléltették a szakemberek, hogy lőfegyver hangjára, füstbombára és egyéb éles zajokra sem zökkennek ki a kiképzett kutyák a feladatuk teljesítése során. A kitelepült toborzó iroda standjánál a legújabb lőfegyvereket vehették kézbe az érdeklődők, de a gyerekek nagy örömmel oltották a lángokat a tűzoltóság bemutatóján is. Kitelepült a Terrorelhárítási Központ (TEK) is egy bevetési járművel, a felszerelést – lőfegyvereket, sisakokat és pajzsokat – kézbe vehették a gyerekek is. A program része volt egy rajzverseny eredményhirdetése is, melyen dr. Pilisi Gábor adott át ajándékokat és elismerő okleveleket a résztvevő gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában