Jubileumi alkalom

2023.05.13. 14:03

Főzőverseny, focikupa, ugrálóvár – Mentőnapi piknik Szombathelyen - fotók

A 75 éve létrehozott Országos Mentőszolgálat jubileuma alkalmából rendeznek ma Szombathelyen mentőnapi sportos, családi, bajtársi pikniket. Az oladi művelődési központ udvarán főzőverseny, focibajnokság, sport-, bűvész-, tánc- és közlekedésbiztonsági bemutatók szereznek felhőtlen perceket felnőtteknek, gyerekeknek.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját Magyarországon. – A régió mindhárom vármegyéjében hagyománya van annak, hogy bajtársak – egy-egy állomás és a kollektívája – családi napokat szerveznek. A jeles évfordulóra tekintettel most a régió központi mentőállomása kapja ezt a feladatot. A cél a kikapcsolódás: a családok, a közösségek úgy lehetnek együtt, ahogy erre máskor nincs lehetőség – mondta el a helyszínen dr. Rosta Máté, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének igazgatója, aki családostul érkezett Szombathelyre. Márovics Pál állomásvezető mentőtiszt elárulta: egész nap több mint 300 embert várnak a mentőszolgálattól, köztük a vidéki mentőállomások dolgozóit, nyugdíjas kollégáikat is.

Szombaton délelőtt, ottjártunkkor már bemutatkoztak a kung-fusok, a pályán gyakoroltak a kötélugrók, és javában tartott a csapatok focikupája a tornateremben és főzőversenye az Oladi ÁMK udvarán. Kilenc mentőállomás indult egy-egy főzőcsapattal – az időjárás megkegyelmezett a résztvevőknek. A sárváriak sátra alatt pörkölt készült 5 és fél kiló sertéscombból, az őriszentpéteriek őrségi vargányával akarták ízesíteni a pörköltjüket, csak éppen a gomba otthon maradt – szívüket, lelküket rakták bele helyette. 

A répcelakiak csilis babot, a kőszegiek tárkonyos-tejszínes ragut, a bükiek hentestokányt készítettek tarhonyaágyon. A celldömölkiek sátránál pörkölt és babgulyás rotyogott, az egyik szombathelyi csapat nagy szakértelemmel pincepörköltet főzött, a másik – Zsoldos Laci karbantartó és csapata – negyven kiló húsból pörköltet, szinte üzemi konyhát vittek.

14 órától Nagy Jonathan bűvész ad műsort, közlekedéstechnikai és elsősegélynyújtó játékos vetélkedőn vehetnek részt a gyerekek, kipróbálhatják a részeg-szemüveget, rollerrel, biciklivel teljesíthetnek egy akadálypályát.

Márovics Pál végül egy jövő szombati, mindenki számára nyitott rendezvényükre hívta fel a figyelmet: a Kalandváros előtti területen kimentési bemutatóra készülnek. A régi idők mentőautójával, felszerelésével, eszközeivel és egyenruhájában szemléltetnek egy esetellátást. Utána a ma eszközeivel, járművel ugyanazt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában