Sikertörténet

2023.05.18. 19:50

Kövér László házelnök tett látogatást a Rába-vidéken - fotók

Kövér László az országgyűlés elnöke és Urška Klakočar Zupančič, a szlovén parlament házelnöke találkozott ma Szentgotthárdon. A két közjogi méltóság megemlékezett a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség különjogainak biztosításáról szóló egyezmény aláírásának 30. évfordulójáról is.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Kissné Köles Erika, a parlament szlovén nemzetiségi szószólója köszöntötte  a sajtónyilvános esemény résztvevőit, kiemelve, hogy a Rába-vidéken élő közösség számára rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy magas rangú vendégeket fogadhat.  - Amióta Szlovénia önálló állam, nagyon jó viszonyt ápolunk, és ez nem csupán jelképes barátság, hanem egymás kölcsönös tiszteletén alapuló politikai, gazdasági és kulturális együttműködés. Egyre több eredményt tudunk felmutatni, hiszen a Muravidéken élő magyarok és a Rába-vidéken élő szlovének erkölcsi és anyagi támogatásban is részesülnek, köszönhetően Magyarország  és Szlovénia hozzáállásának. A szószóló kiért arra, hogy a két ország 1992. november 6-án Ljubljanában írta alá a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség és a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti kisebbség különjogainak biztosításáról szóló egyezményt, amelyre építeni lehetett az elmúlt harminc esztendőben. Új szervezetek, intézmények jöttek létre a kisebbség megmaradása érdekében.

Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar képviselője ünnepnapnak nevezte a találkozót, mint mondta, a két házelnök látogatása új erőt ad mindkét nemzeti közösség számára ahhoz, hogy az évtizedekkel ezelőtt megkezdett munkát folytatni tudja. - A magyar és a szlovén közösség megtöltötte tartalommal a harminc évvel ezelőtt aláírt hivatalos dokumentumokat, így fejlődhetett a térség.  Az már nem kérdés, hogy van-e támogatást, mert tudjuk, hogy van. Sokkal inkább azzal kell foglalkoznunk, hogy milyen projektek élvezzenek prioritást. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Magyarország és Szlovénia sikertörténetet írt a harminc évvel ezelőtt megkötött egyezménnyel, amely mintát adhat Európa számára. - Korszerű, célszerű és hatékony egyezmény született 1992 novemberében, amely eszközként szolgált a két ország jó kapcsolatát illetően.  - Mindent megteszünk kormányzati szinten, hogy nemzeti közösségeink megmaradjanak és boldogulhassanak a szülőföldjükön. Ehhez nem csak a két kormány politikája szükséges, hanem az is, hogy a két nemzeti közösség megtalálta egymás felé az utat. Ezt 2012-ben egyezménybe foglalták, amit a mai napon megújítunk - mondta a házelnök, majd arra is kitért, hogy Magyarország és Szlovénia példaértékű védelmét dolgozta ki a kisebbségeknek, amelyet bátran lehet ajánlani más európai országoknak is. 

Urška Klakočar Zupančič, szlovén házelnök így fogalmazott: a különjogokról szóló egyezmény hozzájárul ahhoz, hogy megmutassák ami a nagyvilágban hiányzik: azt, hogy a más nyelveket beszélőkkel szemben türelmesnek kell lenni, integrálni kell őket a társadalomba. -A Szlovéniában működő magyar intézmények és a Rábavidéken lévő szlovén intézmények közötti kapcsolat példaértékű, ezt meg őrizni. Büszkék lehetünk arra, hogy az itt élők igyekeznek megtartani kultúrájukat, nyelvüket, nemzeti identitásukat - mondta zárszóként.

A két házelnök Apátistvánfalvára és Orfaluba is tett egy rövid kitérőt, majd Szlovéniában, a  Muravidéken folytatódott a hivatalos program.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában