Verseny

2023.05.25. 16:57

Labirintus-mentőakció az Agorában - Robotépítés, robotprogramozás az Agorában - fotók

Legóból és más anyagokból is terveztek robotokat azok a gyerekek, akik részt vettek az ötödik Robotépítő és Programozó csapatversenyen a Művelődési és Sportházban.

vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület rendezvénye már évek óta nagy siker a műszaki érdeklődésű diákok körében, akik nem egyszer egészen meglepő és fejlett megoldásokat mutatnak be egy-egy probléma megoldására. A nevezők között a szombathelyi és vármegyei általános és középiskolás diákokon kívül Győr-Sopron és Zala vármegyeiek is voltak. Dr. Nemes József, az ELTE Informatikai Kar, Savaria Műszaki Intézet docense elmondta, hogy az idei eseményen a jelentkező 21 csapatnak három versenyszámot hirdettek meg, így a Lego terepasztalra tervezett robotok mellett a labirintusban eligazodó és egy mentőexpedíciót is lebonyolítani képes programozott gépek is helyet kaptak. 

Az idei program érdekessége talán az automatizált szelektív hulladékgyűjtés bemutatása volt, a kis robotoknak a megadott paraméterek alapján kellett a konténereket rendezni. A zsűri a feladatoknál a felhasznált időt és a hatékonyságot pontozta. Mackó Márk, a Nyitra utcai Általános Iskola 8. osztályos diákja és Ihász Zénó, a Bolyai 9. osztályos tanulója egy csapatban dolgozott. Az idei kihívás már a harmadik alkalom számukra, idén egy labirintusjáró robotot készítettek. Korábban építettek már terepasztalra szánt robotot, de szumó versenyszámban is neveztek. Brno-ban a gyorsulási versenyszámban negyedik helyet értek el. Márk a gép szerkezeti felépítésével foglalkozik, míg Zénót inkább a programozási feladatok kötik le. A robotok bajnokságán a résztvevők érmet, oklevelet és a TDK által felajánlott ajándékcsomagot vehettek át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában