Program

2023.05.09. 17:31

Lángoskészítéssel folytatódott a Pannon kulináris sorozat - fotók

Többféle változatban sült a lángos és főtt a tejfölös-tárkonyos zöldségleves a tűzhelyen a Pannon kulináris sorozat soron következő programján május 6-án, az alsóőri Klubházban. A receptek és az elkészítés felelőse Seper Maria „Mariska néni” volt, aki az elmúlt hónapokban tökéletesítette a burgonyás, a pirított káposztás és a kefíres lángos receptjét a résztvevők legnagyobb örömére.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

A programon Seper Marianne, a Pannon kulináris sorozat háziasszonya köszöntötte a lángossütés iránt érdeklődőket. A délutánon a résztvevők a lángos tésztájának összeállításával kezdtek. Férfiak és nők is kézi robotgépet ragadtak, hogy összedolgozzák a különböző tésztavariációkat. Háromféle tészta készült: a burgonyás lángosnál a hagyományos élesztős tésztához főtt, áttört burgonya került, a második adagba kefír raktak, a harmadik tészta pedig pirított káposztával egészült ki. Amíg a tészták keltek, addig a tejfölös-tárkonyos zöldségleves, valamint levesbetétként húsgombóc készült. A résztvevők közösen pucolták a zöldségeket, a levesbe sárgarépa, gomba, zeller, karalábé, karfiol, petrezselyem és burgonya is került. 

Forrás: BMKE

Amíg a zöldségek megfőttek és a lángos tésztája is a duplájára kelt, a húsgombócok is elkészültek. A darált húsból készített gombócok a római köménnyel lettek igazán ízletesek. A tejfölös habarással készült leves végül megkapta a fő hozzávalóját, a tárkonyt. Már csak a lángosok sütése maradt hátra, az evőkanálnyi tésztából kinyújtott lángosok gyorsan sültek aranybarnára a forró olajban. A résztvevők végül közösen fogyasztották el a levest, a lángost. Mariska néni a desszertről is gondoskodott, mézes krémes sütemény került legutoljára az asztalokra – számolt be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület.

Forrás: BMKE

Hozzáteszik: a Pannon kulináris sorozat azzal a céllal jött létre 2011-ben, hogy nagyanyáink receptjei, konyhai titkai ne vesszenek el, a közösség tovább örökítse a gasztronómiai hagyományokat. Egy-egy évadban négy program valósul meg. A cél, hogy a résztvevők átadják egymásnak a tudást és megvitathassák tapasztalataikat, majd együtt elfogyasszák a közösen készített ételeket. A BMKE idei utolsó ilyen programja október 21-én lesz az alsóőri Klubházban, ahol a többfogásos vacsora mellett Wawrzsák László sommelier kínálja a borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában