Érettségi

2023.05.08. 12:09

Diákbarát volt a szövegértés - középiskolai tanár véleményét kérdeztük a magyarérettségiről - fotók - frissítve

Országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségik: a közép- és emelt szintű magyarérettségivel startolt a tavaszi vizsgaszezon. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban 162 végzős állt neki a feladatmegoldásnak 9 órakor.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

14.00

Horváth-Pintér Viktória, a premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium magyar nyelv és irodalomszakos tanára szerint az idei magyarérettségin a szövegértés kifejezetten diákbarát volt. – Odafigyeléssel, fókuszált feladatmegoldással nagyon jó pontok születhetnek. A gyakorlati szövegalkotásnál a diákok többsége az érvelést választhatta. A téma nagyon friss, könnyű hozzászólni. A Lázár Ervin novellával már találkozhattak a diákok általános iskolai tanulmányaik során. A szöveg így tehát nem idegen, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a mesei elemek jelenléte zavarba hozza a diákokat órán, tehát a novellaelemzés ezen kritériumával nehezebben küzdhettek meg.

Az összehasonlító verselemzésnél nehézség lehetett, hogy a diákok más típusú verseket szoktak meg Petőfitől. A tananyag kitér az egyes korszakok jellemzőire, de a látomásos líranyelv, a szabadságharcos tematika van előtérben az órákon. Ha a kezdeti megdöbbenést le tudták győzni, akkor az anakreoni hagyománnyal szépen összekapcsolható a vers Csokonai-képe. Tóth Árpád versében jól mozgathatók a tanult terminusok. Ezek mentén szépen kidomboríthatók voltak a két vers különbségei.

8.30

Matrózblúzos lányok és kék öltönyös fiúk álldogáltak csapatokban hétfőn reggel fél 9 előtt a premontrei gimnázium bejáratánál. Csoportokban igyekeztek a bejáratig: még utoljára megbeszélték, ki mire számít, hogy aludt – kis feszültség is vegyült a jókedvükbe. 

– Reggel még átnéztük, mire kell figyelni a novella- és a verselemzésnél, az érvelésnél. Hétvégén oldottunk meg szövegértéseket, szövegalkotást az utóbbi évek érettségi feladatlapjaiból – hallottuk Tátrai Pétertől, aki azzal nyugtatta magát: ráér izgulni, amikor előtte lesz a feladatlap. Győrbe jelentkezett mérnökinformatikus szakra, oda nincs túl magas ponthatár – másokhoz képest számára nincs túl nagy tétje az érettséginek. 

A 12. c-ben osztálytársa Pomper Gergely: ő a PTE-re jelentkezett edzőképzésre – úgy számolta, hogy legalább 4-es érettségiket kell írnia a sikeres felvételhez, és bevallotta: a matekérettségitől tart jobban. Történelemből, angolból közép-, testnevelésből emelt szinten vizsgázik majd.

Véghné Busics Hilda igazgató az irodájában fél 9-kor bontotta fel a feladatlapokat, és sorolta: a középszintű írásbeli 240 percig tart. A két feladatlap közül az első megoldására 90, a másodikra 150 perc áll a diákok rendelkezésére. Az emelt szintű vizsga ugyanúgy 240 perces. Ott a vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják be. Összegzést is kaptunk tőle: 224 vizsgázó diákjuk lesz az érettségi időszakban, ők összesen 945 vizsgát tesznek – ezek közül 147-et már teljesítettek (a beszámítós vizsgák tartoznak ide emelt- és középszinten). Középszinten 670, emelt szinten 128 vizsgára készülnek a gimnáziumban. Hatvanketten – 10-11. osztályos diákok – írnak előrehozott érettségit földrajzból, angolból, németből, horvátból, digitális kultúrából. Megemlítette azt is, hogy mozgalmas napokon vannak túl: a ballagáson a Székesegyházban Márton apát köszöntötte a közösséget, azt megelőzően szerenádot adtak a gyerekek a tanároknak. Ötven diákjuk Angliába indult kirándulásra.

Az egyik emeleti teremben 16-an vizsgáztak. Balikóné Balás Elvira felügyelőtanár arra kérte a vizsgázókat, hogy a kikapcsolt mobiltelefonjaikat, okosóráikat, fülhallgatóikat és a táskákat vigyék ki a táblához. A padon csak az energiát adó csoki, ital és a szükséges tollak maradhattak, kezdődhetett a nagy megmérettetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában