vaol.hu podcast

2023.05.08. 17:33

Munkaviszonyigazolás, elveszett iskolai bizonyítvány, hagyatéki eljárás - Kik járnak a levéltárba?

Évente többszáz ügyfél keresi fel a Vas Vármegyei Levéltárat személyes ügyei miatt: elveszett iskolai bizonyítvány kiadásában, hagyatéki ügyekben és munkaviszony igazolásában is segítségünkre lehetnek a levéltári dolgozók - erről is beszélt dr. Melega Miklós, a MNL Vas Vármegyei Levéltárának igazgatója podcastunkban. 

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Kettős jubileumot ünnepel a Vas Vármegyei Levéltár: két törvénycikket fogadtak el 300 évvel ezelőtt 1723-ban, az egyikben arról rendelkeztek, hogy az ország köziratait az ország levéltárában kell elhelyezni a fővárosban, Pozsonyban. Egy másik törvényben pedig azt rendelték el, hogy minden vármegyében közgyűléseik, illetve törvényszékeik megtartására, valamint levéltáruk és okleveleik őrzésére, továbbá a gonosztevők és a foglyok őrzésére megyeháza létesüljön - mondta el dr. Melega Miklós. 

Az igazgató beszélt arról is: a megyeházán hol kapott helyet a levéltár, és egy 1870-es leltárt is felidézett: spanyolviasz, spárga, "pökláda", vagyis köpőláda és papírkosár is bekerült a lajstromba - tudtuk meg. 

Kik járnak a levéltárba?

Dr. Melega Miklós szólt az intézmény feladatairól is: a már meglévő iratanyag biztonságos őrzése és kutathatóvá tétele mellett több mint 300 szervezet - köztük az önkormányzatok - iratkezelésének felügyeletét is ellátják. Emellett elveszett iskolai bizonyítványok pótlásában, hagyatéki ügyekben, régi peres eljárásokban és munkaviszonyigazolás kiállításában is segítségünkre lehetnek a levéltári dolgozók. Kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel a szombathelyi, egyben a Vas vármegyei kulturális élet színesítéséhez is hozzájárulnak. 

Hallgassa meg podcastunkat még több információért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában