Addig megyek, míg a szememmel látok

2023.05.01. 07:38

Művészeti vezetőjét, Korbacsics Tibort köszöntötte a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Körmenden - fotók

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Béri Balogh Ádám Táncegyüttes adott műsort a művészeti vezető, Korbacsics Tibor születésnapja alkalmából. Csicsa - így ismeri szinte mindenki - tavaly volt hetvenéves, de az ünneplés idénre csúszott. Szívet melengető előadással készültek a táncosok, akik az ünnepelt koreográfiáit - életének mérföldköveit - vitték színpadra.

A Batthyány-kastély színházterme zsúfolásig megtelt a születésnapi műsorra. Bebes István, Körmend polgármestere lépett elsőként a mikrofonhoz, köszöntőjét egy idézettel kezdte: - A tánc megtanított arra, hogy tiszteljem a másfajta embereket és az ő táncukat. A tánc mindig segít, ha háborog az ember lelke, ha jó kedve van, megszűnik a világ, nem létezik más, csak a zene, a mozdulat, a megnyugvás - mondta, majd hozzátette: a körmendiek 1968 óta érezhetik azt a megnyugvást, ami a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes műsoraiból a közönség felé árad. 

Varga Zoltán koreográfus felütésével kezdődött a műsor Regélök, míg élök címmel, majd Korbacsics Tibor két lánya, Anna és Vera tűnt fel dr. Pesovár Ernő Leánytánc Bartók zenéjére című koreográfiájának nyitóképében. Díjnyertes tánc következett ezután Nap után sétáló címmel, majd H. Nagy Katalin mesélt a közönségnek. Elsőként Márai Sándor ünnepről szóló gondolatai hangzottak el: Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. 

A mesében szó volt Korbacsics Tibor gyökereiről, a viszáki és horvátnádaljai indulóévekről és a táncos lét kezdeteiről, valamint kiteljesedéséről, ami elképzelhetetlen hátország nélkül.

Antal László Fordulj hozzám című csallóközi lakodalmasa után Szilágyi-Varga Diána hozott dalcsokrot Moldvából az ünnepeltnek, majd Csollány Panka és Kiss Szilárd, a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes képviseletében mutatták be Szeress kicsim című műsorukat, amelyet Horváth János Gedi állított színpadra. Az első rész a Mementóval zárult.

A szünet után keménytelki, dél-alföldi és zempléni táncokkal folytatták a fellépők, majd a Béri Balogh Ádám Táncegyüttest évtizedek óta kísérő Bendő zenekar adta át születésnapi ajándékát gömöri dallamok formájában. Kalocsavidéki tánccal zárta a műsort a körmendi tánccsoport Addig megyek, míg a szememmel látok címmel, a koreográfia szintén Csicsa nevéhez köthető. Egy régi arc, Szommer Mónika néptáncpedagógus is feltűnt ebben a műsorszámban.

Ami ezután következett, nehezen leírható. Barátok, családtagok köszöntötték a születésnapost, elsőként a csehországi Roznov Pod Radhostem küldöttségének tagjai, akik így fogalmaztak: Az életet érdemes szeretni. A jó szívek egymást nagyon megértik. Utóbbi mondattal a roznoviak és a körmendiek közötti aktív kapcsolatra utaltak, amelynek alakításában, erősítésében nagy szerepelt vállalt a két település táncegyüttese. 

Szilágyi-Varga Diána mellett a Szökős Néptáncegyüttes, a Cédrus Táncegyüttes, az Ungaresca Táncegyüttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Bendő zenekar tagjai is kifejezték jókívánságaikat, de a muravidéki Dobronakról is érkeztek vendégek, akik szintén Korbacsics Tiborral közös emlékeiket idézték. 

Sztanó Hédi a szakma képviseletében köszöntötte a körmendi táncosokat és vezetőjüket, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár pedig igazi magyaros ajándékkal - pálinkával - lepte meg az együttest. A legmeghatóbb pillanatok akkor következtek amikor Korbacsics Tibor lányunokái köszöntötték a papát a színpadon.  

Csicsa, feleségével - vagy ahogyan ő fogalmazott, korábbi menyasszonyával -, Linával együtt fogadta a gratulációkat, és a végén így köszönt el: Tisztelet az előttünk járóknak! Korbacsics Tibor vagyok, igaz, magyar ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában