Érettségi 2023

2023.05.09. 11:53

Nagy volt az izgalom és nagy a tét – A matekérettségi napján a Bolyai-gimnáziumba látogattunk el - fotók

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák. Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 81-en vizsgáznak közép- és 24-en emelt szinten.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Egy nappal a magyarérettségi után és a történelemvizsga előtt a matematika-feladatlapokat kapták kézhez a végzősök. A Bolyai-gimnáziumban hármukat kérdeztük, mielőtt elfoglalták a helyüket a tanteremben. – Nagyon izgatott vagyok. Tegnap este még átnéztem néhány dolgot, átlapoztam a függvénytáblázatot – mondta húsz perccel a vizsga kezdete előtt Velner Hanna a 12. c-ből.

Az osztálytársának, Vaskó Cintiának a matek a kedvence, ő tegnap este már pihent, mondván, egy este alatt úgysem tudja megváltani a világot. Azért a kabalája – egy sárga gumikacsa – ott lapult a táskájában. Seibert Vilmos éjjel aludt, mint a bunda. Indulás előtt reggelizett, és nyugodtan érkezett az iskolába – középszinten vizsgázott ő is, ahogy lány osztálytársai. Vilmos az ELTE-n a pszichológia szakot, Cintia az Állatorvostudományi Egyetemet, Hanna az ELTE Jogi Karát célozta meg.

Papp Tibor igazgatót a számokról és az elkövetkező napok vizsgarendjéről kérdeztük:

– Intézményünkben 81-en vizsgáznak matematikából közép- és 24-en emelt szinten. Az emelt szinten érettségizők többsége műszaki vagy gazdasági irányban tanul tovább. A tét nagy, a továbbtanulás múlhat rajta. Szerdán a történelem-, csütörtökön az angol-, pénteken a németérettségi következik a tanulóinknak. Iskolánk specialitása a biológia/kémia szakirány – az emelt szintű érettségiket jövő kedden és csütörtökön írják az érintett diákok. Az még nagy erőpróba lesz az egészségügyi, orvosi pályára készülőknek – mondta.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázók először (45 perc alatt) az I. feladatlapot, majd (135 perc alatt) a II. feladatlapot oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be.
A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A II. feladatlap két részre oszlik: az "A" rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmaz, míg a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

Az emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli két részből áll, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az I. és a II. rész feladatainak megoldására. Az I. rész négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázóknak négyet kell megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában