Számos tennivaló akad

2023.05.08. 18:51

Részei a mindennapoknak - Sűrű időszak a tavasz: kihívások a városgondnokság háza tájáról

Az egyik legsűrűbb időszak a mostani a városgondnokság munkatársai számára: a zöldterületek gondozása és a szabadtéri rendezvényekre való előkészületek is számos tennivalót adnak.

Cseh-Egyed Bernadett

Fontos intézmény a városgondnokság Celldömölkön, nem véletlenül: sokrétű munkát végeznek, folyamatosan jelen vannak a város közterületein. Jobbra: Kontics Ilona igazgató

Forrás: Cseh Gábor

Többször közbeszólt az időjárás, így nem a megszokott menetrend szerint kezdődött az év a városgondnokság számára: a hómentes tél megkönnyítette munkáját, és a költségvetésüket is pozitívan érintette, hogy a hóeltakarítással és a sózással szinte nem volt teendőjük. Az átlagosnál hidegebb idő azonban hátráltatta a tavaszi munkák megkezdését, a város tavaszi nagytakarítása próbára tette a dolgozók egészségét. A metszési munkálatokkal, a fák, rózsák rendbetételével kezdték a szezont, továbbá kisebb útjavítási, a parkolókban burkolatjavítási munkálatokat is elvégeztek, a kátyúkat hideg aszfaltos technikával javították ki. A sok csapadék és az enyhébb időjárás következtében aztán hirtelen indultak fejlődésének a zöldterületek, már javában tart a fűnyírási szezon. 

Kontics Ilona igazgató kiemelte: hatalmas területeket gondoznak a köztéri parkokon és játszótereken át, az izsákfai temető teljes egészében és részben az alsósági is hozzájuk tartozik. A városgondokság munkatársai nyírják a füvet a vulkánparkban, az ő feladatuk a Ság hegyre telepített szőlőültetvény és gyümölcsös rendben tartása. Kihívás a virágok gondozása, mert kevés a kertész szakember. Az ágyásokat csak kézi erővel lehet gyommentesíteni – a tavaszi és az őszi növények együttes ültetése nem tesz lehetővé más módszert. A városgondnokság kiveszi a részét a nagyrendezvények lebonyolításából is, legyen szó bútorok szállításáról, pavilonok építéséről, az adott terület takarításáról. A nagyobb költségvetéssel működő intézmények közé tartozik a városgondnokság, nem véletlenül. Folyamatosan jelen vannak a város életében. Külön öröm számára, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére tudtak fejleszteni: az új tuskómaró a már kivágott fák gyökérzetének eltávolításában jelent nagy segítséget – közvetve pedig lehetővé teszi a gépi fűnyírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában