Szentgotthárd

2023.05.14. 11:00

Sétaprogram Brenner János útján

A Muraba Európai Területi Társulás a Szentgotthárdi Honismereti Klubbal közösen szervezett sétaprogramot, amelynek során ezúttal Brenner János útját járták be az érdeklődők.

Tóth Judit

A képen Bodorkós Imre atya, Papp Bálint és Záveczné Tóth Judit

Fotó: Horváth Bálint

A tavalyi esztendőt követően a Muraba Európai Területi Társulás és a Szentgotthárdi Honismereti Klub idén is megszervezi a Városi séták programsorozatot.  Az idei első rendezvény témája Brenner János életének bemutatása volt. A rossz időre való tekintettel a rábakethelyi templom adott otthont az eseménynek.

Papp Bálint a Muraba ETT igazgatója köszöntötte elsőként a résztvevőket. Elmondta, hogy a szervezet éppen a napokban nyújtott be egy nemzetközi pályázatot vallásturisztika témájában, amelynek célja egy Magyarország és Szlovénia között létrejövő új zarándokútvonal kialakítása. A projekt kiemelten épít a muravidéki Halász Dániel és a szentgotthárdi Brenner János vértanúhalált halt mártírok emlékezetének életben tartására.

Ezt követően Bodorkós Imre plébános és Záveczné Tóth Judit, a Honismereti Klub tagja közösen kalauzolták el a jelenlévőket a múltba. A program résztvevői megismerhették a rábakethelyi Mindenszentek-plébániatemplom múltját, illetve a korábbi és a jelenlegi felújítások alkalmával fellelt érdekességeket. De nemcsak a templommal kapcsolatban hangzottak el érdekességek, hanem az itt szolgálatot teljesítő egykori káplán, Brenner János életéről és hagyatékáról is. A közel egy órás történelmi visszatekintésen túl a nemrégiben készült Legyetek szeretettel című magyar életrajzi drámasorozat kulisszatitkairól is beszélgettek a jelenlévők.

A kötetlen előadás után az eső sem riasztotta vissza az érdeklődőket: a csoport elsétált a Brenner- kápolnához, amelyet Szentgotthárd szélén, a temető melletti tisztáson építettek fel, és hivatalosan a Jó pásztor-kápolna nevet viseli. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában