A jövő tűzoltói és katonái lehetnek

2023.05.26. 14:16

Védelmi viadal a Petőfi telepen – Szerződést kötött a katasztrófavédelem a honvédséggel - fotók

Életet mentettek, vízsugárral lőttek célba, nyúlgátat építettek a gyerekek ma délelőtt a szombathelyi Petőfi telepen, ahol első ízben rendezték meg a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt: nyolc középiskola diákjai versengtek egymással. A rendezvény keretében együttműködési megállapodást kötött a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MH 7. Területvédelmi ezred.

Merklin Tímea

Petőfi telepen első alkalommal rendezték meg a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt

Fotó: Unger Tamás

A tanulók katasztrófavédelmi, honvédelmi és a mentőszolgálat által delegált feladatokban próbálhatták ki magukat. 

- Olyan feladatokat állítottunk össze, amelyek mind a honvédelemben, mind a katasztrófavédelemben adódhatnak, és ügyességet, gyorsaságot kívánnak. Ennek megfelelően volt céllövészet, négyszáz méteres akadályfutás, homokzsákpakolás, egy patak gátjának megemelése, veszélyeztetett területről személymentés, elsősegélynyújtás, célba lövés tűzoltó vízsugárral, veszélyes anyagokat szimbolizáló piktogramok kirakása kockákból. Szintidőket mértünk, másodperceket, ez alapján értékeltük a csapatokat, melyeket négy fiú, négy lány alkotott – tudtuk meg Egyed László tűzoltó alezredes tűzoltósági felügyelőtől, aki a rendezvény fő szervezője volt Nagy Csaba törzszászlós honvédelmi nevelési referenssel együtt. 

– Nyolc középiskolát hívtunk meg: Szombathelyről a Savaria, a Gépipari és a Horváth Boldizsár Technikumot, a Premontrei gimnáziumot, valamint a Puskás Tivadar Szakképző Iskolát, Kőszegről a Jurisics gimnáziumot, Körmendről pedig a Rázsó Imre Technikumot. A Savaria két csapattal is megjelent: a Feláldozhatók és a Bosszúállók elnevezésű csapatokkal. Különdíjak is vannak: Legvidámabb, Legkreatívabb, Legmerészebb díjakat is kiadunk, minden csapat valamilyen elismeréssel távozhat innen. Serlegekkel, érmekkel, oklevelekkel és csokoládéval díjazzuk a versenyzőket. A gyerekek a reggeli eligazításon találkoztak először a feladatokkal, rendkívül lelkesek voltak, feléledt bennük a versenyszellem. 
Együttműködésben 
A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében az igazgató dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok és a MH 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka, dr. Horváth Zoltán ezredes. 
Az ünnepélyes eredményhirdetésen gratulált a diákoknak Vámos Zoltán főispán (Vas Vármegyei Kormányhivatal), aki felhívta a figyelmüket arra, hogy ezek az alkalmak tökéletesek arra, hogy közösségben, csapatban való munkát, együttműködést tanuljanak, és megismerkedhessenek azokkal a feladatokkal, lehetőségekkel, amelyekkel az egyenruhások – a tűzoltók, mentők, és akár a katonák is – szembesülnek. Biztatta a középiskolásokat, hogy minél többen válasszák majd ezt az irányt az életükben. Dr. Horváth Zoltán ezredes, a MH 7. Területvédelmi Ezred nevében köszönte meg a gyerekeknek a versenyen való részvételt, reményét fejezve ki, hogy mindannyiuk hasznára vált minden, amivel a verseny révén megismerkedhettek, és az iskolai tanulás helyett egy remek napot tölthettek itt ma együtt. Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok arról beszélt a gyerekeknek, hogy a haza ügye, a honvédelem, a katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy. Kifejtette: ennek a napnak minden résztvevő diák nyertese. 
Két életpályát is bemutattak a verseny révén 
- Nem titkolt szándékunk - és a honvédséggel kötött együttműködésünkben is rögzítettük -, hogy ezekben a sokszor sok lemondással járó hivatásokban megtaláljuk azokat a tenni akarókat, akik időt, energiát nem kímélve képzik magukat, és a jövő katonái, tűzoltói lesznek – mondta Dr. Bognár Balázs, hozzátéve: - Én magam ösztönözni szeretnélek benneteket erre a két útra, hiszen a haza védelménél, a köz szolgálatánál nemesebb és szebb feladat nem is lehet. Jól látszik, hogy a honvédelem és a belügyi családhoz tartozó rendvédelmi szervek milyen két életpályát tudnak nyújtani számotokra. - A dandártábornok kitartást, elhivatottságot kívánt a diákoknak és felajánlotta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatását. 
Az eredmények 

A viadalon 1. a Jurisics Miklós Gimnázium, 2. a Premontrei Gimnázium, 3. a VMSZC Savaria Technikum Bosszúállók csapata lett. A VMSZC Gépipari a Legvidámabb csapat díját nyerte, a VMSZC Savaria Technikum Feláldozhatók csapata volt a Legbátrabb, a Legkatonásabb a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola lett, a Legmerészebb a VMSZC Rázsó Imre Technikum csapata, a Legkreatívabb a VMSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum csapata. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában