Művészeti csoportok

2023.06.11. 13:44

A Szülőföld Találkozó hidakat épít

Alsószölnök kultúrházának udvarán felállított rendezvénysátorban tartották meg a Heimattreffent - vagyis a Szülőföld találkozó-t, amelyen tíz nemzetiségi művészeti csoport lépett fel.

Tóth Judit

Forrás: Novák Roland

Házigazdaként Monek Zsolt, Alsószölnök polgármestere köszöntötte a találkozó fellépőit és vendégeit. A polgármester Adalbert Stifter osztrák író, költő, filozófus gondolatait idézte, miszerint: az emberek nagy tettei nem azok, amelyek zajosak. A nagy dolgok oly egyszerűen történnek, ahogyan a víz csörgedezik, ahogyan a levegő áramlik vagy ahogyan a gabona növekszik fogalmazott, majd arról szólt, hogy a Szülőföld Találkozót Alsószölnök Község Önkormányzata és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte a Vas és Zala Vármegyei Német Önkormányzatok Szövetsége és a Vas Vármegyei Német Önkormányzat támogatásával. 

- Sokszor halljuk, hogy az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat. Úgy gondolom, hogy ez a találkozó hidakat épít, talán ez a legnagyobb értéke ennek a rendezvénynek. A fellépők tudják, hogy a zene nemesíti és Istenhez emeli a lelket, sőt azt is tudják, amit Kodály Zoltán mondott: a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele, lelki vérszegénységben él és hal.

V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője elsőként az éneklés jótékony hatásait említette: a dalolás csökkenti a stresszt, enyhíti a magányosság érzését és fokozza a bizalomérzetet, különösen igaz ez, ha valaki közösségben énekel - fogalmazott, majd Tóth Árpád karnagy szavait idézte: - Azok a közösségek, amelyek énekelnek, jobb közösséget alkotnak, mint azok, aemylek nem énekelnek. A Szülőföld Találkozó igazolja ezt az elméletet, hiszen minden évben láthatjuk, hogy a Vas és Zala Vármegyében élő német nemzetiségi kórusoknak és tánccsoportoknak is tartást adnak ezek a tevékenységek. Egyenes gerincet, értékrendet, identitást - fogalmazott.

Friedl Tamás, a Vas Vármegyei Német Önkormányzat elnöke is mondott néhány köszöntő szót, majd kulturális műsor következett. 

Fellépett a Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus, a Pornóapáti és Vaskeresztesi Kórus, illetve Tánccsoport, az Alpensänger, a szepetneki Királyi Kórus, a Fűzvölgyi Dalostársak, az Alsószölnöki Német Asszonykórus és a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola nemzetiségi csoportja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában