Életút

2023.06.22. 18:18

Aranymisével ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját Orbán István Sárváron

Orbán István kanonok, nyugalmazott esperes-plébános aranymisével ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját vasárnap a Szent László templomban.

Polgár Patrícia

Forrás: Takács-Reichardt Gabriella

Orbán István aranymiséjére a meghívott paptársakkal, ministránsokkal és az 58. Hollós Mátyás Cserkészcsapat tagjaival együtt vonult át a plébániáról a templomba. A kanonokkal együtt ünnepelt Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke és Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja is.

A nyugalmazott plébánost elsőként Wimmer Roland plébános méltatta, barátjaként köszönte meg 31 éves, közös papi életutat. Beszédét követően Dr. Székely János megyéspüspök levelét olvasták fel a híveknek. A püspök paptársa mély teológiai műveltségét, lelkesedését, jó szívét, bölcsességét, szívből fakadó vidámságát méltatta. A város nevében Kondora István polgármester köszöntötte az aranymisés plébánost, majd Sárvár Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét adta át számára. Majd a sárvári hívek képviselői és a paptársak nevében Molnár János András, a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia plébánosa üdvözölte.

Orbán István beszédében szólt Gárdonyi Gézáról, aki a Szent László Plébánia épületében nevelte a sárvári diákokat. Gárdonyi Isten rabjai című regényét emelte ki, amelyet magára is vonatkoztat, hiszen ő is „Isten rabja”. Végül köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt évekért, melyek során annyi jót és szépet kapott Sárváron.

Orbán István 1949. december 19-én született Szombathelyen. Ötven éve, 1973. június 14-én ott is szentelték pappá. Ezt követően több falusi plébánián, valamint Zalaegerszegen és Szombathelyen volt káplán. 1985-ben Tótszerdahelyre, 1987-ben Gencsapátiba nevezték ki plébánosnak. Onnan került 1995-ben Sárvárra. 2018-ig volt a Szent László plébánia plébánosa, azóta pedig kisegítő lelkipásztora. 1999-ben kerületi esperes, 2005-ben a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan kanonokja lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában