Prof. dr. Kolláth Zoltán

2023.06.26. 12:42

Egri csillagok a díszkivilágítás fényében – beszélgetés a nemzetközi hírű csillagásszal

Csak a tizedét látjuk Egerben a csillagoknak címmel készített podcastet a heol.hu a nemzetközi hírű csillagásszal, prof. dr. Kolláth Zoltánnal, aki a korábban a szombathelyi egyetemi kampuszon tanított.

VN

Fotó: Cseh Gábor

Prof. dr. Kolláth Zoltán, jelenleg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója. A környezeti ártalmak közül egyre nagyobb veszélyt jelentő fényszennyezést kutatja, és egyelőre nem optimista. Magyarországon nincs meg a szigorúbb törvényi szabályozása a köz- és díszkivilágításnak, a fényvetők használatának. 

A fényszennyezés nemcsak az élővilágra van rendkívül káros hatással, hanem az ember egészségére is, mert a hideg fehér LED-ek erős kék fényű komponense hozzájárul a daganatos megbetegedések számának növekedéséhez. Ahol ugyanis ezzel világítanak, ott a sok kék fény hatására nem indul el a melatonin hormon termelése. A podcastben többek között ezekről a negatív hatásokról is hallhatunk. A teljes beszélgetés ITT hallgatható meg!

Kolláth Zoltánról és munkásságáról – amikor még Vas vármegyében élt és dolgozott - korábban itt írt a vaol.hu: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában