Siker

2023.06.10. 13:00

Első lett Temesváron a celldömölki származású diáklány

Jakab Flóra Panna celldömölki származású diáklány, az ELTE Savaria Műszaki Intézet duális gépészmérnöki szakának hallgatója első lett a Temesváron megrendezett műszaki tudományos diákköri konferencián.

VN

Dr. Jánosi Endre, Jakab Flóra Panna, dr. Fekete Gusztáv

Fotó: © Cseh Gábor

Jakab Flóra Pannát a tanárai, dr. Fekete Gusztáv és dr. Jánosi Endre menedzselték, hogy pályázzon azzal a kutatással, amelyikbe általuk az egyetemen bekapcsolódhatott. A dolgozatban a térdprotézis méretének kopásra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásban öt különböző méretű protézismodellen végeztek szimulációt a térd mozgása során. 

A szimulációhoz egy „több testdinamikai” szoftvert használtak, amelylyel a térd teljes behajlítását, a guggolást modellezték. A szimulációból kinyert adatokat feldolgozták, és egy modell révén meghatározták a kopást. Flóra a celldömölki Berzsenyi-gimnáziumba járt, matematikafakultációs volt, szerette a biológiát. A bátyja a szombathelyi campuson végzett, tőle hallott a gépészmérnökképzésről, és a duális képzést jövőképes elképzelésnek találta, hiszen így már az egyetemi években céges gyakorlatot szerezhet. Családja, gépészszakoktató édesapja is támogatta ebben. 

Biológiaszeretete az egyetemen összekapcsolódott a mechanika iránti érdeklődéssel, így szívesen kapcsolódott be a biomechanikai kutatásokba dr. Fekete Gusztáv és dr. Jánosi Endre szárnyai alatt. Fel sem merül benne, hogy a gépészmérnöki képzés túl „fiús” lenne, nagyon is „lányos” lány: szeret sütni-főzni, a barátnőivel sétálni, tollasozni, szívesen néz sorozatokat. Szombathelyen kollégiumban lakik két volt celldömölki gimnáziumi osztálytársával, egyikük történelem–rajz, a másik kereskedelem és marketing szakra jár. A gépészszaktársakkal társasjátékozni, kártyázni szoktak együtt szabadidejükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában