Hektikus időjárás

2023.06.14. 08:00

Erdőtüzekre készülnek - Hatvan bázist hoznak létre Burgenlandban

Burgenlandban, az állami tűzoltóság összesen hatvan bázist állított fel a tartományban. A cél, hogy hatékonyabban olthassák el az esetlegesen keletkező erdő-, mező- és nádtüzeket.

vaol.hu

Egy évvel ezelőtt nagy tűz pusztított Alsó-Ausztriában. Burgenlandban is indokolt a fokozott felkészülés

Forrás: VN-archív

A negyven aktív, és húsz támogató egység az éghajlatváltozás és az aszály okozta növekvő számú tűzesetre kíván reagálni.  

- Az elmúlt napok viharai, amelyek elérték Burgenlandot megmutatták, hogy "az időjárási jelenségekkel mindannyian küzdünk" - mondta Heinrich Dorner (SPÖ) regionális tanácsos a napokban tartott sajtótájékoztatón. – A heves esőzések mellett vannak olyan száraz időszakok, amelyeken könnyen jelentős tüzek keletkeznek.  

A konferencián elhangzott, a növénytüzek oltásában aktív szerepet vállaló negyven bázis, szerszámokat, nyomótömlőket, erdészeti tűzoltó tömlőket, tűzoltó hátizsákokat, nagy teherbírású szállító hátizsákokat és szállítódobozt kap. A további húsz egység pedig az oltóvíz-gazdálkodásról gondoskodik, és szükség esetén további erőket, eszközöket biztosítanak – részletezte Nakovich Harald állami tűzoltóparancsnok-helyettes.  

A tűzoltási programot Burgenland tartomány anyagilag támogatja.  Heinrich Dorner szerint a következő években 20 millió eurót fektetnek be erre a területre. Csak így lehet eredményesen dolgozni.  

Az új felszereléshez képzési koncepció is társul. Mintegy 2000 tűzoltó tagot ismertetnek meg az új eszközökkel és használatukkal – tette hozzá Philipp Werderitsch a burgenlandi tűzoltóság igazgatója. A körzeti kiképzőket már elvégezték a szükséges oktatást, a megszerzett a tudást a saját körzeteikben kellene továbbadniuk. Mindezek mellett létrehoztak egy online platformot is – adta hírül az ausztriai közszolgálati média.  

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában