Falunap

2023.06.18. 14:13

Fejlődés, fejlesztés és közösségépítés Rönökön - fotók

Remek hangulatú falunapot tartottak a rönöki sportpályán, ahol minden korosztály talált magának szórakozási lehetőséget. Felavatták a pályázaton nyert színpadot és átadták a szintén pályázati forrásból felújított külterületi utat, emellett elismerések átadására is sor került.

Tóth Judit

Forrás: Novák Roland

Pékó Tamás, Rönök polgármestere köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a község évről évre gazdagodik, ezáltal javul a lakosság életminősége, komfortérzete. A Magyar falu programban 2021-ben önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére nyert 21 millió forintos forrást a falu, amelyhez az önkormányzat hozzátett még kilenc milliót, ebből újult meg a polgármesteri hivatal és a tűzoltószertár épülete. Orvosi eszköz vásárlására 1,8 millió forintot költöttek, az összegből kicserélték a korábban felújított rendelő teljes eszköztárát. Falubuszra is nyert forrást a település, közel 15 millió forint értékben, a régi kilencszemélyes járművet pedig az erdélyi Felvinc község LÉTOM egyesületének ajánlották fel a helyiek. A külterületi utak felújítására a Széchenyi 2020 program nyújtott lehetőséget, pályázati támogatással, 5 százalékos önerő mellett mintegy 32 millió forintból újult meg a Gagarin térről északra kivezető külterületi út, amely bazaltos fedést kapott. A Leader pályázatból 12,8 millió forintot nyert a község szabadtéri színpad és közösségi tér kialakítására. 

Az önkormányzat több, mint 5 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. Jelenleg folyamatban van még két nagy összegű pályázat lebonyolítása. Top Plusz forrásból, 260 millió forintból a Gagarin tér vízrendezése, a Petőfi utca csapadékelvezetése, a 8-as számú főút mellett buszöblök kialakítása, eszközbeszerzés és játszótérépítés valósul meg. A rönöki Szent Imre templom felújítása is folytatódik, erre 30 millió forintot biztosított a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Polgárőr Egyesület, a Közhasznú Egyesület, a Szent Imre Herceg Templomért Alapítvány összességében mintegy 20 millió, a helyi vállalkozók körülbelül 70 millió forintos pályázati összeghez jutottak az elmúlt években.   

-A szabadtéri színpad új lehetőségeket nyithat településünk életében. Új sportágként megjelent az asztalitenisz, és a rendezvénytér kialakításával hamarosan a teqball, a kosárlabda, a kézilabda vagy akár a röplabda és a tenisz is elérhető lesz a sportolni vágyók számára - fogalmazott a polgármester, aki megköszönte a magyar kormány támogatását, majd arra is kitért, hogy az önkormányzat Fejlődés, fejlesztés, közösségépítés jelszóval végzi feladatát.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében kiemelte: az élet olyan lenne ünnepek nélkül, mint egy hosszú-hosszú út vendégfogadók nélkül. - A polgármester úr összegezte az elmúlt időszak eredményeit, amelyek nagyon imponálóak, és ünneplésre adnak alkalmat. A felsorolt beruházás-csomag egy arany korszakot mutat be. Ehhez az kellett, hogy néhány évvel ezelőtt a kormányzat úgy gondolja, hogy a magyar vidéknek nem szabad kimaradnia a fejlődésből. Az Európai Uniós pályázatok megvalósításánál számos nehézségbe, bürokratikus akadályba ütköztek a pályázók, a Magyar falu program kiírásánál ezt figyelembe vettük - fogalmazott, majd arról beszélt, hogy az új színpad lehetőséget ad arra, hogy a szavaknak helyet teremtsenek vagy éppenséggel egy juniálison jöjjön össze a település lakossága. 

A beruházásokat dr. Magyari Péter plébános áldotta meg, majd kitüntetések átadása következett. Két újszülöttet köszönhettek a faluban az elmúlt esztendőben Németh Vince és Brányi Tessza Valéria személyében, és lett két új lakos is tavaly, Németh Tamás és Németh Balázs, őket oklevéllel üdvözölte a polgármester.  A hivatalos program után kulturális műsorral folytatódott a falunap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában