Népszerűsítették

2023.06.23. 19:16

Mesék éjszakája - Első alkalommal csatlakozott az országos programhoz a kámoni fiókkönyvtár

Az élőszavas mesélés népszerűsítése is célja a Mesék éjszakájának. Az országos programsorhoz a Berzsenyi Dániel Könyvtár kámoni fiókkönyvtára is csatlakozott pénteken.

Tömböly Ágnes

Fülöp Kató mondta el az első mesét, szájtátva hallgatták

Fotó: Unger Tamás

Fekete felhők gyülekeztek péntek délután öt órától Szombathely felett, hat órakor már szinte ránk sötétedett a kámoni arborétum tőszomszédságában, a Berzsenyi Dániel Könyvtár fiókkönyvtárában. Igazi, vadregényes hangulat fogadta a gyerekeket és szüleiket a kámoni tagintézményben: a Gyöngyös pataknál az erdő sűrűjét csendes eső áztatta. A fiókkönyvtár munkatársai pillanatok alatt gondoskodtak a hangulatvilágításról: égősorok, gyertyák kerültek elő, a legkisebbek is elcsendesedtek. Fülöp Kató, az intézmény népmesekincstár-foglalkoztatója sámlira ülve kezdett mesélésbe. Gyerekek, felnőttek szájtátva hallgatták az önzetlenség és a barátság kertjéről szóló történetet. A végén azt is megtudtuk: a sámlit a templomból kölcsönözte. A rendezvényen hárman meséltek. Királylány a koporsóban, A sütőtök lány, Hogyan tanultak meg énekelni a baglyok? - hallottuk a történeteket, így zajlott a kámoni fiókkönyvtárban az első Mesék éjszakája. Idén első alkalommal csatlakozott az intézmény az országos programsorhoz.

Öt éve, 2018-ban fogalmazódott meg a gondolat: a meséknek is legyen egy éjszakája, délutánja, estéje, ahol felnőttek és gyerekek hallgathatnak élőszavas mesélést – tudtuk meg a rendezvényt elindító Metamorphoses Meseterápiás Egyesület honlapjáról. Pénteken este több településen, kulturális intézményekben és könyvtárakban a mesék világába repítették a részt vevőket. Szombathelyen minden adott volt a mesebeli utazáshoz: a kámoni arborétumnál hangtálak is megkondultak, a képzelet pedig messzire szállt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában