Menetrend

2023.06.06. 11:57

Minden, amit tudni érdemes a 41. Őrségi Vásárról: kirakodóvásár, termelői piac, sztárvendégek, programok

Tóth Judit

Forrás: VN-archív

A kirakodóvásár és termelői piac mellett számos kiállítás és kulturális műsor várja az érdeklődőket a 41. Őrségi Vásáron június 23-25. között. Sztárvendégek is lesznek, érkezik Paulina, a Balkan Fanatik, a Két Zsivány és az Apostol együttes.

Június 23-25. között lesz idén az Őrségi Vásár, a szervezők már nyilvánosságra hozták a teljes programot. Június 23-án, pénteken 16 órától emlék istentiszteletet tartanak az őriszentpéteri református templomban a sztálinista - rákosista deportálások őrségi emléknapja alkalmából, 16.30 órakor kezdődik a Kapornaki Találkozó a tájháznál, 17 órakor Beszéld el a fiaidnak és unokáidnak - Ezeréves őrségi közösségből a Hortobágy zárt kényszermunkatáboraiba címmel nyílik kiállítás az őriszentpéteri református templom Gömbös Kálmán termében az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület szervezésében. Dr. Kis Judit háziorvos, főorvos munkáiból nyílik kiállítás 18 órakor a felsőjánosfai kultúrházban Saját alkotásaim és a matyó népművészet bemutatása az Őrségben címmel, köszöntőt mond Grózinger Csaba polgármester, a tárlatot pedig Papp-Szabó Magdolna ajánlja a közönség figyelmébe. Viszákon a bútorfestő szakkör munkáiból nyílik kiállítás 17 órakor, ezt Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatója nyitja meg. 

Bajánsenyén is kiállítással készülnek az Őrségi Vásár nyitónapjára, a Művelődési Házban Eleink hasznos téli estéi címmel, a kiállítást megnyitja V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára. Este fél nyolckor Őrimagyarósdon, a SZEPARÉ Őrségi Művészeti Szalonban Mesélő cipellők - A suszteráj, mint meseműhely címmel nyílik kiállítás Török Károly és Török Károlyné Miszori Marianna néprajzi gyűjtők, népi bútorfestők gyűjteményéből.

Június 24-én, szombaton Szalafőről, az Olcsai-Kiss Zoltán Faluháztól indul az Őrség-Gorickó 25 kilométeres gyalogtúra, fél kilenctől térzene lesz Őriszentpéter központjában, közreműködik Csepreg Város Fúvószenekara és mazsorett csoportja. Kilenc órakor nyitja meg kapuit a kirakodóvásár és az őrségi termelői piac, ugyanekkor kerül sor a 41. Őrségi Vásár ünnepélyes megnyitójára, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mond beszédet, közreműködnek az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola népdalénekes tanulói. A megnyitót követően menetzene lesz a kézművesek utcájában a Művelődési Házig.

Fél 10-kor kiállítás nyílik a Szikszay Edit Művelődési Házban Az őrállók hagyatéka - A gyepűtől a vasfüggönyig, katonaélet az Őrségben címmel, a tárlatot Feiszt György történész, főlevéltáros nyitja meg, közreműködik: az Őrségi Baráti Kar. Tizenegy órakor a Szikszay Edit Művelődési Ház udvarán gyermekkoncertet tartanak a Kalimpa Színház és Zenekar közreműködésével, déltől kulturális és szórakoztató programok váltják egymást a szabadtéri színpadon. Fellépnek a csepregi fúvósok, népszerű sanzonokat és operetteket hallhatnak az érdeklődők Papp Piroska és Virág Kristóf előadásában, majd érkeznek a Lábas Pajtások. Kell egy kis áramszünet címmel nyárköszöntő retro koncert lesz a Zenebutik és a Muzsika Tv sztárjával, Kossuth Gergővel, majd Paulina lép fel, este pedig a Balkan Fanatik ad koncertet.

Június 25-én, vasárnap 9 órakor nyit a kirakodóvásár és a termelői piac, 10 órától zenés istentisztelet lesz, fél 12-től a MintaPinty zenekar ad koncertet a gyerekeknek. Dallamok szárnyán címmel lép fel a Hungarikum Trió, majd a White Tiger Akrobatikus Rock and Roll Táncklub, a gersekaráti Jump for Fun kötélugró csapat és a lenti Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport produkciója következik. Török Ádám stand-up műsorán Sipos Orsolya lesz a vendég, majd mulatós blokk jön a Két Zsivánnyal, 18 órakor pedig a népszerű Apostol együttes koncertje zárja az idei Őrségi Vásárt.

Kiemelt látnivalók, kiállítások, kísérő programok

A pankaszi gyöngyfűző szakkör és Tóth Zoltán aljegyző Japánban készült fotóinak kiállítása

 Helyszín: Közösségi Színtér, Pankasz, 9937 Pankasz, Fő út 57.

 A kiállítás megtekinthető a vásár ideje alatt szombat, vasárnap 10.00 - 18.00

„Kályhakiállítás”

 Kisrákoson a Kultúrházban a 19- 20. századból származó öntöttvas kályhák gyűjteménye tekinthető meg.

 Nyitva a vásár ideje alatt mindhárom nap 10.00 – 16.00 között

Őrségi Vadászati Kiállítás

 Helyszín: Őriszentpéter, Városszer 29.

 Nyitva: péntek – szombat – vasárnap 10.00 – 16.00

Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

 Helyszín: Őriszentpéter, Városszer 55.

 Nyitva: szombat – vasárnap 10.00 – 16.00

Natura 2000 Látogatóközpont – Az Őrség természeti értékei kiállítás

 Helyszín: Őriszentpéter, Városszer 57.

 Nyitva: péntek: 9.00 – 17.00, szombat – vasárnap: 10.00 – 15.00

Őrségi Népi Műemlékegyüttes

 Helyszín: Szalafő, Pityerszer

 Nyitva: péntek – vasárnap: 10.00 – 18.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában