Összefogás

2023.06.28. 10:04

Mosolynapot rendeztek a szombathelyi reptéren a cukorbeteg gyermekekért - fotók

Az Összefogás a Mosolyért Egyesület tartott családi napot szombaton a reptéren. A 2014-ben alakult szervezet küldetése, hogy a krónikus beteg gyermekek és szüleik arcára mosolyt varázsoljon.

Tóth Kata

Forrás: VN

– Célunk, hogy a Mosolynap rendezvényen a gyermekek folyamatos egészségügyi felügyelet mellett jól érezzék magukat, a családok megismerkedhessenek egymással, tapasztalatot cserélhessenek. Minden évben más és más betegségcsoportban érintetteket hívunk meg – mondta el dr. Bazsó Dóra, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Csecsemő -és Gyermekgyógyászati Osztályának adjunktusa, az egyesület elnöke.

– Nagyon örültünk, hogy idei – hetedik – alkalommal a cukorbeteg gyermekek és családjaik voltak a meghívottak. Bazsó doktornő színes programot állított össze. Rendhagyó módon kerekasztal-beszélgetésre hívta az ellátásban részt vevő orvosokat, szakápolókat. Felidéztük a cukorbetegség gyógyításának történetét, megemlékeztünk Szabó László főorvosról, a szombathelyi gyermekdiabetológia megalapítójáról, és beszéltünk a korszerű inzulinkezelési lehetőségekről. A nap mottója az volt: „Töltsünk együtt egy nagyon vidám napot” – ezt már dr. Csákváry Violetta endokrinológus, osztályvezető főorvos mesélte.

Bohócműsor, zenés program, tánc- és sportbemutató következett a programok sorában. A cukorbeteg gyermekekkel Horváth Marcell háromszoros Európa-bajnok (K-1, Thai box) osztotta meg élményeit a diabétesz és az aktív sport kapcsán. A közszolgálati autókat felnőttek, gyermekek is kíváncsian tanulmányozták. A viharos szél miatt a repülés elmaradt, de a repülőgépeket a gyermekek megnézhették, beülhettek a fülkébe. A diabetológiai részleg dolgozói és az egyesület tagjai egész nap sütöttek-főztek. A diétás palacsinta óriási sláger volt.

– A rendezvény elején megfogalmazott cél teljesült, közel százan szórakoztunk felhőtlenül – mondta vidáman Bazsó doktornő, aki a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványtól elismerő oklevélben részesült.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában