Kitüntetések

2023.06.29. 13:47

Semmelweis-napi ünnepséget tartott a MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezet - fotók

Köszönet illeti azokat, akik az egészségügy különböző területein helytállnak, akik a betegek ellátásában dolgoznak – ez is elhangzott csütörtökön a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezet 8. Semmelweis-napján, az Agora – Savaria Filmszínházban.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

"Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi” – Schopenhauer idézetével köszöntötte a jelenlévőket a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezet elnöksége nevében Szabó Péterné elnök. Majd a betegellátás területén dolgozókat méltatta, akik nap mint nap találkoznak az egészségüket elvesztők harcaival, kihívásaival. Mint mondta, az ünnepek, mint a Semmelweis-nap rávilágítanak arra, hogy mennyi fizikai, lelki tehernek vannak kitéve a szakdolgozók. Szólt arról is, hogy a fiataloknak vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát, hogy a jelen és a jövő betegei is az őket megillető ellátásban részesülhessenek.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke online csatlakozott az ünnepséghez. Kiemelte: ezen a napon nemcsak a szakdolgozókat, hanem az egészségügyben dolgozók nagy családját köszöntik. Semmelweis Ignác élete azt üzeni, hogy ki kell tartani az elvek és a törekvések mellett, amelyek a beteg legfőbb érdekét, a gyógyulását szolgálják.

– Mi, Vas vármegyében élők büszkék vagyunk mindenkire, aki az egészségügyért dolgozik, ám fontos az anyagi megbecsültség is. Magyarország kormánya elkötelezett, hogy folyamatos béremeléssel biztosítsa ezt. Ennek következő állomása július 1-jén, az újabb lépcső jövő márciusban történik meg, fogalmazta meg Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Személyes érintettségéről is beszélt: édesanyja 40 évig szolgálta a magyar egészségügyet. Családapaként pedig megtapasztalta, hogy a szociális ellátórendszer és az egészségügyi rendszer minden állomásán felkészült szakemberek dolgoznak.

Dr. László Győző alpolgármester az egészségügyi szakdolgozók áldozatos, önzetlen és elhivatott munkáját méltatta, azt, hogy reményt jelentenek a betegek és hozzátartozóik számára.

Vígh Andrea, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Ápolási Igazgató-helyettese a kórház menedzsmentje nevében köszönte meg a szakdolgozók munkáját. Rajta kívül Benczik Tóth Eszter Éva, a Magyar Ápolási Egyesület Vas Vármegyei Szervezetének elnökségi tagja mondott köszöntőt.

Semmelweis Ignácra emlékezve címmel készült előadással a Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola irodalomszakköre. Akrobatikus rock & roll produkciót adtak elő a tanakajdi White Tiger RRC táncosai.

Majd átadták a Semmelweis-napi okleveleket. Nyolc szakdolgozó kapott kitüntetést. Gaál Attilánét, a MEOK Általános Ér- és plasztikai Sebészeti Osztály Érsebészet részleg ápolóját; Horváth Lajos mentőápolót, a Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió, Vas Vármegye, Szombathelyi Mentőállomás dolgozóját Jobbágyi Ildikót,a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkológiai szakápolóját; Keszeiné Csóbor Tímeát, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezet gyermek háziorvosi asszisztensét; Király Évát, a MEOK Intaházi telephely ápolóját; Kovács Ildikó Máriát, a Pszichiátriai rehabilitációs osztály szakápolóját; Pfeifferné Klujber Edit Mónikát, a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas vármegye szakápolóját; Vargáné Bányai Editet, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szülésznőjét szólították a díj átvételére. Külön szólították Somogyi Józsefné nyugalmazott ápolási igazgatót, aki tavaly Ápolás Hivatásért Díjat kapott, és júniusban ünnepelte 80. születésnapját.

A program szakmai továbbképzéssel folytatódott. Az egészségügyi szakdolgozói hivatás szakmai kérdései a betegellátásban címmel kezdődött tudományos ülés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában