Tehetséges fiatalok

2023.06.14. 16:26

Tehetségük nagy kincs – Húszéves a vépi Hatos-iskola művészeti tagozata - fotók

Húsz éve alapították a Hatos Ferenc Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskoláját. A művelődési házban hétfőn tehetséges fiatalok mutatkoztak be, egyúttal a művészetis tanulók vizsgaelőadását láthatta a közönség.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Nagy hagyománya van a művészetek oktatásának a Hatosban. Az intézmény névadója, Hatos Ferenc maga is művészetpártoló egyéniség volt, kiválóan hegedült, ő vezette be a gyakorlati oktatást – említette meg köszöntőjében Molnár Krisztina igazgató. Hatos Csaba művésztanárral folytatta a sort, aki mindig azt vallotta, hogy a vépi gyerekek kiválóan rajzolnak, csak „hagyni kell” őket. Végül Soós Nóra festőművészt hozta példaként, aki már világhírnévnek örvend – ő is a Hatos diákja volt. A művészeti iskola megálmodóját, alapítóját, Molnár Istvánnét személyesen üdvözölte. Majd megköszönte Varga Gyula akkori polgármesternek és a szülőknek a támogatást, a tehetséges pedagógusoknak pedig az oktatást.

A művészeti nevelésről azt mondta: megalapozza a tanulók esztétikai szemléletét, kommunikációs képességét, alkotó-alakító cselekvőképességét. Eközben gazdag közösségi élményeket szereznek, hasznosan töltik szabadidejüket, differenciálódik jövőképük. Tevékenységük minőségközpontú, célja a tehetséggondozás, az értékőrzés és a gyerekek pozitív életszemléletének erősítése is – fogalmazott. A művészeti iskola két tanszakja kiváló lehetőséget ad a tehetség kibontakoztatására. A környezet és kézműves kultúra tanszakon kívül nagy siker a társastáncoktatás. Az eredmények eléréséhez tehetséges pedagógusokra is szükség van: Győrfi Judit rajz szakos és Novák Tamás táncpedagógus segíti diákjaikat – hangzott el.

Elsőként Vigh Misa játszotta el gitáron Bon Jovitól a Have a nice day című számot. Megkapták bizonyítványukat a kézműves tanszak diákjai és a társas táncosok is – előbbiek munkáit kivetítőn is láthatta a közönség a bejáratnál; utóbbiak számot adtak a kultúrházban a tanév során tanult tánclépésekről. Moldvai táncokkal léptek fel a 3.a osztályos gyerekek, énekelt a Trilla együttes – Kicsinyek kórusa. Boda Borbála zongorázott, a Galaxy RRC táncosai rocky bemutatóval léptek fel, Scheer Adélnak pedig önálló kiállítása nyílt Szilánkok címmel az iskola aulájában. Ott kaptak helyet a Környezet és kézműveskultúra tanszak diákjainak vizsgamunkái is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában