Helyi közélet

2023.06.02. 17:06

Terepgyakorlat az Őrségben

vaol.hu

A 10. évfolyamos biológia tagozatos diákok, a szokásos őrségi terepgyakorlaton vettek részt május 22-től 3 napon keresztül. A gyakorlat célja, hogy az órákon szerzett elméleti ismereteket a gyakorlatban/természetben mélyítsék el még jobban.

A három nap során olyan területek jártak be, amelyek megismerhették Vas Vármegye legjelentősebb természeti értékeit és kulturális emlékeit.

A hétfői indulás után, elsőként a körmendi Batthyány-Strattmann Kastély kiállítását tekintették meg a diákok, majd a kastély ősparkjának természeti értékeit ismerték meg alaposabban. Innen a csoport a Nagymizdó felé vette az irányt, ahol a település melletti rét botanikai és zoológia értékeit tanulmányozták. Különösen feldobta a területet a szibériai nőszirom virágzása. A tavaszi esőzések nyomán meg kellett küzdeni mindenhol a szúnyogok inváziójával, de a látnivalók kárpótoltak mindenkit a csípésekért. Buszra szállva a „főhadiszállás” felé vette az irányt a csapat. Szállásunk a szőcei Csicsóka-tanyán volt a korábbi éveknek megfelelően.

A kipakolása és a vacsora után folyatódott a szakmai program. Megismerkedtünk az őrség geológiai és ökológiai viszonyaival, valamit tanulmányoztuk a nap során gyűjtött állatokat.

A keddi nap délelőttjén Dr. Gyurácz József ornitológus vezetésével jártuk be Szőcét és sok egyéb mellett elsősorban a hazai településeken előforduló madarakkal ismerkedtünk. Utunk során érintettük a Lápok-házát és a fokozottan védett Szőcei-Láprétet. Visszatérve szállásunkra finom ebéd várt minket és feltöltődve energiával vágtunk neki a délutáni túrának, amelyen a Vadása-tóhoz sétáltunk át. Ott elsősorban a hazai vizeinkben előforduló halakt figyelhették meg a diákok és még egy fagyira is volt lehetősége mindenkinek.

Szerdán korán reggel pakoltunk fel a buszra és először Nagyrákoson tanulmányoztuk a Zala patak élővilágát majd Pityerszer felé vettük az irányt. Az itt található skanzenban az Őrség jellegzetes építészetéről és kultúrájáról tudhattak meg többet a diákok. Végül egy rövid séta után a skanzen melletti területen az Őrségi Nemzeti Park bölényeit is megcsodálhattuk, illetve meglepetésként a nemzeti park munkatársa bemutatta a csoportnak az általa nevelt szelíd aranysakált.

Összességében idén is tartalmas és érdekes 3 napot tölthettünk el az Őrségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában