Találkozók

2023.06.15. 11:00

Újabb civil fórumok Vas vármegyében

Kedden Szombathelyen és Kőszegen, szerdán Vasváron és Szentgotthárdon tartottak civil fórumot a Miniszterelnökség munkatársai. A vasvári találkozón jelen volt Tóth Balázs, a város polgármestere is.

Tóth Judit

Tóth Balázs, Szalay-Bobrovniczky Vince és Lovass Tibor a vasvári fórumon, a Békeházban

Fotó: Szendi Péter

A Békeházban megtartott találkozón Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke köszöntötte a vasvári és környékbeli civil szervezetek képviselőit, majd Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vette át a szót. Elöljáróban leszögezte: a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot a civilekkel, ennek megfelelően alakítja ki a támogatások rendszerét is. 

– 2018 és 2022 között megnégyszereződött a civilek számára kiírt pályázati keret, ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy 5 milliárdról 20 milliárd forintra emelték a támogatási összeget – mondta a helyettes államtitkár, majd arról is beszélt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jelenleg is működő pályázati forma, szemben más alapokkal, amelyeket a kormány a válság miatt egy időre zárolni kényszerült. A NEA-pályázat október 2-án nyílik meg a civil szervezetek előtt, 14 milliárd forintot osztanak szét. Két kisebb, de nem lényegtelen változással kell majd számolni: eltörlik a 150 ezer forintos kompenzációs rendszert, amely nem igazán volt pályázóbarát az elszámolást illetően, emellett 350 ezer forintról 400 ezer forintra emelik meg az egyszerűsített eljárásban pályázható összeget. 

– Vas vármegye 60,1 százalékkal kiemelt első helyen van a pályázati források lehívása tekintetében – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince. A vasvári fórum után a Vármegyejáró program Szentgotthárdon zárult. A kétnapos eseményt a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában