Méréseket végeznek

2023.06.21. 10:45

Villámok nyomában - Tudományos kutatás zajlik a Jeli Arborétum

Különleges, a klímaváltozással kapcsolatban meghatározó információkat adó mérésekbe kezdett a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet kutatócsoportja a Varázskertben - adta hírül közösségi oldalán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vas Népe

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Mint írják, a talajfelszín közelébe süllyesztett szondák a globális villámtevékenység lenyomatát rögzítik. Ha bolygónk bármelyik részén, akár Ausztráliában, Kínában, vagy a szomszédban villámlik, azt a Jeli Arborétumba telepített mérőberendezések érzékelik. Ehhez viszont arra van szükség, hogy ne legyen a közelben elektromágneses zaj. 

– A mérőrendszernek olyan helyszínt keresünk, amely elektromágneses értelemben csendes. Távol az emberi tevékenységtől, a jelentős áramot használó infrastruktúrától. Így esett a választás a lakott területtől viszonylag távoli botanikus kertre, ahol most tesztméréseket végzünk – mondta el Bór József, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet légkörfizikai kutatócsoportjának vezetője. 

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt. 

Magyarországon a Nagycenk melletti Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban működik egy mérőállomás, de az a közeli villamosított vasútvonalból eredő zajok miatt néhány fontos kutatás elvégzésére nem alkalmas. Ezért keresnek új helyszínt. Bór József elmondta: a villámok száma nagyban függ a hőmérséklettől, eloszlásuk és intenzitásuk információt ad az éghajlat változásáról. 

Magyarországon nem könnyű alkalmas helyszínt találni a berendezés számára, hiszen sűrű a villamosvezeték-hálózat. A kéthetes tesztüzem eredményei alapján döntenek majd arról, hogy továbbra is a Jeli Arborétumban figyelik-e a villámokat a kutatók. A mérés környezetbarát, csak a természetes jeleket rögzíti, sugárzást nem bocsát ki. A szondákat a földbe süllyesztették, csak a mérődoboz és egy gömbantenna látszik a felszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában