Lilába borult Vas vármegye

2023.06.27. 14:02

Virágzik a levendula: szörp és keksz is készül a növényből - fotók

Megkezdődött a levendula-szezon, lilába borult Vas vármegye. Népszerűek a Szedd magad! akciók: a legtöbben szörpöt, kekszet, illatzsákot készítenek a sokoldalúan felhasználható gyógynövényből.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Messziről látszik, hívogat a több mint egyhektáros levendulaföld Bucsu határában. Egy hétköznap koraeste, meleg időben érkezünk: csend és nyugalom van - már csak ezért is érdemes ide kijönni. Sokan így is tesznek, vagy éppen a kerékpározással kötik össze a levendulaszedést. Hétvégente jóval nagyobb itt az élet - mondja Vinkó Ottóné tulajdonos, aki úgy tapasztalja: a legtöbben szörpnek viszik a lila virágot. Önmagában, sok citrommal megbolondítva, vagy bodzával keverve nagyon finom, hűsítő italalap készíthető belőle.  

Mintegy 13 ezer tő levendula található itt, a hétéves telepítést épp az idén frissítették három sorral. Megtudjuk: azért mutatnak ilyen szépen, mert sűrűn, egymáshoz közel ültették a töveket, gondozásuk pedig teljesen vegyszermentes.  

A sok esőt nem szereti a növény, a szokásosnál egy héttel később kezdődött itt, de még hétvégig tart a Szedd magad! akció, Vasárnap pedig igazi levendulaünnep lesz zenével, tánccal, családi programokkal. Ezután kezdődik az aratás: korábban kézzel, az utóbbi évben már géppel gyűjtötték be a lila virágot - Pannonhalmán olaj készül majd belőle. 

Mintegy hétezer bokor francia levendula nyújt idilli látványt Kemenessömjénben egy domb tetején. Az idén különösen szép az ültetvény, a virágzás most van a teljében. Ferencz Tibor épp a 92. Csokrot rakja össze aznap délelőtt, amikor szóba elegyedünk. Meséli: a lepárlást szerdán kezdik, az illatpárnának valót a legvégén szedik le. Két és fél hétig még látogatható a kemenessömjéni levendulakert, ahol többek között egy hatalmas labirintust is kialakítottak a tövekből. Folyamatosan érkeznek a látogatók, a szedéshez ollót és gumigyűrűt a helyszínen biztosítanak. Úgy hallja: a legtöbben szörpnek viszik a lila virágot, de sütemény és keksz is készül belőle - a recepteket, közkívánatra, közzé is tették közösségi oldalukon. 

Múlt hétvégén Ágh Péter országgyűlési képviselő látogatást tett a levendulafarmon. Emlékeztetett: Észak-Vas vármegyében több levendulafarm is található. A kemenessömjéni régi családi összefogás révén jöhetett lére. - Megtisztelő, hogy meglátogathattam - valóban gyönyörű. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában