Hagyomány

2023.07.09. 07:28

A betakarítás ünnepe: a kézi aratás hagyományát több, mint 30 éve ápolják Bükön - fotók

A kézi aratás hagyományát több mint három évtizede ápolják Bükön. Szombaton Nagygeresdről, Őrimagyarósdról, Rábatamásiból, Ágfalváról, Répcelakról, Tarjánpusztáról, Petőházáról és Bük testvérvárosából, Törökbálintról is érkeztek aratóbandák.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Lovaskocsival, dottókkal, egy Csepel platós teherautóval és falubuszokkal hozták az aratóünnep résztvevőit. Tizenhárom aratóbandának jelölték ki a bükfürdői kemping bejáratától pár méterre azt a búzatáblát, ahol bemutatták a kézi aratás szép hagyományát. Az ilyenkor szükséges szerszámok – a kasza és a sarló – mellett többen fonott kosárban hozták a hűsítőt és a harapnivalót, de került elő pálinka is. 

Ez volt a harminckettedik aratóünnep Bükön

- Már egy generációval ezelőtt, több, mint 30 éve fontosnak tartották eleink, hogy ezt a hagyományt megőrizzék. Azt gondolom, ez zseniális ötlet volt, hiszen ez az az agrárhagyomány, ami már akkor kezdett veszendőbe menni, és fontosnak tartották megőrizni – mondta el dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. Hozzátette: ez egy olyan érték, ami turisztikai köntösbe csomagolva is nagyszerűen bemutatható, hiszen a betakarítás egy örömünnep. Kitért arra is, sajnos egyre fogy azoknak a száma, akik ténylegesen kézi erővel arattak még. Előremutató ugyanakkor, hogy az aratóbandák nagy része ma már olyanokból áll, akik tőlük sajátították el a kézi aratás fortélyait.

Nem pazaroltak, mindent begyűjtöttek, amit lehetett

Az ágfalvi aratók az egyik fa alatt hűsölve elevenítették fel, gyerekként milyen munkákat bíztak rájuk. Nem volt pazarlás, mindent betakarítottak a földekről: 7-8 évesen összegereblyézték az elmaradt búzát, szedték a cséplés után keletkezett töreket, tizenegy-két évesen már kézzel arattak - tudtuk meg. Rövid ideig elméláztak azon is: vajon a most felnövő nemzedék tagjai képesek lennének-e erre…

Örömmel térnek vissza minden évben

Bük testvérvárosa, Törökbálint az egyik visszatérő vendége a rendezvénynek. A Pest vármegyei településről több mint harmincan érkeztek a vasi eseményre, köztük a Bük-Törökbálint Baráti Társaság tagjai is. Géczy Krisztián alpolgármester szerint a büki aratóünnep hagyománya azért fontos, mert nem feledteti: egykor nem kombájnnal, hanem kézi erővel takarították be a termést. - A fiatalok is megismerkedhetnek itt azzal, mennyi munkával, verítékkel járt, míg a kenyér végül az asztalra került – mondta Géczy Krisztián.

Szintén visszatérő vendégként köszönthették Bükön az őrimagyarósdi aratóbanda tagjait. Idén 18-an utaztak a fürdővárosba az őrségi faluból, köztük olyanok is, akik mind a 32 büki eseményen részt vettek – tudtuk meg Péter-Kovács Kitti polgármestertől. - Az idősebbektől próbáljuk átvenni a régi szokásokat, ez pedig az egyik legnagyobb olyan hagyomány, amire a fiatalok is nyitottak, örömmel folytatják – nyilatkozta a településvezető.

A búzatáblán közben látványosan haladtak előre az aratóbandák: népi viseletben elöl a kaszás vágta a rendet, mögötte a marokszedők serényen dolgoztak. A nyári kánikulában időnként megpihentek, verejtékező homlokukat megtörölték, jelezve: bizony kemény fizikai munka volt ez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában