Összekovácsol

2023.07.11. 12:31

Csőre István-emléknap Uraiújfaluban - koszorúzással, lótenyésztőkkel, bemutatókkal

Csőre István-emléknapot tartott vasárnap az Aranyló Lovasudvar. A program sokakat vonzott.

Huszár Ádám

Forrás: VN

Uraiújfalu északi kapujában van egy kis sziget, amely régen mocsaras-lápos terület volt, több száz éves fák ölelik körül, rajtuk  különleges madárfajok csicseregnek. Itt található az Aranyló Lovasudvar, ahol Varga Szilárd és felesége, Reichardt Katalin a házigazda. A lovasudvar 2020 óta működik, 2022-ben pedig egyesületté alakult.  Most 14 lónak adnak otthont, nagyrészt magyar fajtákat tartanak – 2 csikó, 1 lipicai és a gyerekek kedvence, egy Holland Shetlandi is helyet kapott itt.

A falu életében is aktívan részt vesz a lovasudvar. 2006 óta rendeznek fogathajtó versenyeket. Idén emléknapot rendeztek  Csőre István uraiújfalusi lovas gazda tiszteletére –  akinek személye  összekovácsolta a falut és a környékbeli embereket.

A program vasárnap 11 órakor kezdődött fogat- és lovas felvonulással, majd a temetőben koszorúzással emlékeztek meg Csőre Istvánról. A Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület közreműködésével fajtabemutató következett, amit egy csikós bemutató kísért. A programban közreműködött többek közt Szakos Roland – nóniusztenyésztő, Szemenyéből Simonka Ferenc, Papp György, Szalay Róbert, Rácz Károly, valamint Beledből Hajtó Ernő. A lovas bemutatók után Éder Gabee zenész szórakoztatta a szép számban összegyűlt közönséget. Az emléknap igazolta, hogy Uraiújfaluban igény van a lovas életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában