Történelem

2023.07.15. 14:18

Deresre húzták a törvényszegőt a Nádasdy fesztiválon - fotók, videó

Szó szerint pellengérre állították a törvényszegőket Sárváron. A Nádasdy fesztivál talán legvidámabb jelenetei zajlottak a várárokban, amikor a hajdúk deresre húzták, pellengérre állították vagy éppen kalodába zárták azokat, akik nem voltak hajlandóak betartani a szabályokat.

Óvári Gábor

Forrás: VN

- „Ülj a nyakára!” hangzott el a parancs a hajdúkapitánytól. Muzulmánt csinálunk belőle – folytatta, majd markos legények szorították a padra az elkövetőt, aki mindent megígért, hogy tekintsenek el a büntetéstől. A parancsnok aztán megígértette vele, hogy a fiát csak jóra neveli a jövőben; akkor elmehet. 

A hagyományőrzők mindeközben a hajdúk életéről is meséltek a közönségnek. Elhangzott az is, hogy akkoriban igen demokratikus szabályok szerint működtek ezek a katonák, hiszen vezetőjüket egy évre választották, minden évben más kezében volt a hatalom. A hajdúk pedig a közhiedelemmel ellentétben nem voltak haramiák, hanem jóravaló katonákként szolgálták a hazájukat. Persze, aki vétett, azt deresre húzták. GO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában