Érdemes vinni a listát

2023.07.27. 17:30

Drága lesz az iskolakezdés - Felkészültek a szaküzletek, az önhegyező ceruza az idei év újdonsága

Ergonómiai táska, többszintes tolltartó, önhegyező ceruza, design füzet - könnyebbé és talán mosolygósabbá is teszik az iskolai mindennapokat a jól megválasztott felszerelések. A szaküzletek felkészültek a rohamra, mindenki a lehetőségeihez mérten választhat márkát, minőséget. Az egyik szombathelyi belvárosi üzletben érdeklődtünk.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Ló, kiskutya, kölyökmacska, unicornis, Harry Potter díszíti az alsósoknak való iskolatáskát. A leendő elsősök többségét behozzák szüleik az üzletbe, hogy együtt válasszák ki a színben, méretben megfelelőt - egyrészt meghozza a kedvet a tanuláshoz, másrészt fontos, hogy jól illeszkedjen a még növésben lévő hátukra a nagy súly. Kapható hozzájuk passzoló tolltartó, tornazsák, füzetboksz, de még kulacs és uzsonnás doboz is. Ezek a fajta táskák 25-30 ezer forintba kerülnek, a felsősök már 11-15 ezer forintért találhatnak divatosat jó minőségben. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Tóth László tulajdonostól megtudjuk: az infláció ezt a szektort sem kerülte el, jellemző a 18-20 százalékos áremelkedés, amelyet különböző akciókkal és a gyártókkal való tárgyalások során elért kedvezményekkel igyekeznek kompenzálni. Úgy tapasztalja, mostanáig elsősorban azok a családok jöttek, akiknek elsőbe megy a gyermekük és komolyabb összeget kell hozzárendelniük a beiskolázáshoz - ők takarékossági okokból elhúzzák a beszerzést több hónapra. Úgy számol: akár a 60 ezer forintot is meghaladhatja, mire valamennyi felszerelést, eszközt beszerzik. Tóth László szólt arról is: alapanyaghiány nincs. Tavaly egy ukrán szállító némi késéssel hozta meg a füzeteket, idén semmi hasonlót nem tapasztaltak.  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A Thököly utcai üzletben már roskadoznak a polcok, 12 darabos színesceruza-csomagot 1150 és 6000 forint között találunk, az A/5-ös füzet darabja 150-550 forintba kerül, az A/4-es méretűért 275-1800 forintot kell fizetni – a drágább fajták jóval vastagabbak, sokan szeretik: a két felét két különböző órán használják. Az idei év újdonsága az önhegyező ceruza: állítólag 10-szer tovább tart, mint hagyományos társaik, ráadásul fogása is kényelmes. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Érdemes magunkkal vinni az iskolában kapott listát, a felkészült eladók szívesen segítenek a választásban, beszerzéseben - könnyen a bőség zavarának a csapdájába eshetnek a vásárlók.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában