Gyerekprogram

2023.07.22. 19:03

Fabatkát gyűjtöttek, pecsétnyomót használtak és levéltári totót oldottak meg – gyermekek táboroztak Kőszegen a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban

Könyvtári, múzeumi és levéltári tematikával készültek az idei táborra a szervezők. Az első turnus – harminc gyermek, köztük sok visszajáró praktikus tudást is elsajátított játékos formában a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban.

Tóth Katalin

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

2010 óta szervez tábort gyermekeknek a könyvtár és több mint tíz éve a múzeum is. A 2021-es intézményi összevonás (Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár)óta közösen, két turnusban várják a kisiskolásokat, tudtuk meg Lajos Tiborné igazgatóhelyettestől, Kissné Rentkó Zsuzsanna és Csiszár Judit gyermekkönyvtárosoktól és Veress Judit múzeumpedagógustól.

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

Ismerkedéssel kezdődött múlt hétfőn a programok sora, utána a könyvtári és a múzeumi helyszíneken tartottak terepszemlét. Az egyik foglalkozáson a mesék vándorlás-motívumát dolgozták fel. Miért vándorolnak a mesehősök? Hogy mesterséget tanuljanak – elmentek hát feladatlapjukkal a Tábornokházba, a régi mesterségeket bemutató helytörténeti kiállításra.

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

Helyismereti feladatot is kaptak a szoborparkban és a gimnázium emléktáblájával kapcsolatban. Csoportban dolgoztak a Digitális erőd információkereső kalandjátékban, ismerkedtek a múzeum honlapjával, a könyvtárban pedig a katalógushasználattal: a hagyományoson túl azzal is, hogy az interneten keresztül hogyan tudnak keresni. Az egyik régészeti foglalkozáson – a pólófestésnél – pecsétnyomókat (textil- és testpecsételőket) használhattak. A Műtárgymesék pályázaton szereplő műtárgyakkal kapcsolatban mesét írtak a csapatok. A levéltárban totót oldottak meg és megtudták, milyen elrendezésű a gyűjtött anyag.

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

Évek óta hagyomány, hogy fabatkákat gyűjtenek a gyerekek a tábor napjain – a fabatkák pontokat érnek. Ezeket a zárónapon, a pénteki liciten vásárolhatták le a csapatok. Szabadtéren is töltöttek időt: jártak játszótéren, a szombathelyi Víztoronynál és római emlékek nyomában is az egyik Fő téri bankfiókban.

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár
Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

 

Fotó: Chernel Kálmán Városi Könyvtár

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában