Nyári munkálatok

2023.07.18. 17:35

Forróságban is öntik az aszfaltot - Megtudtuk, milyen körülmények között dolgoznak a Magyar Közút munkatársai Vasban

Mostanáig mintegy 500 aszfaltot betont használtak fel a Magyar Közút munkatársai csak Vasban a nyári útjavítási munkálatokban. Az utakon dolgozók a forróságban is öntik a betont, többek között a 84-es és a 87-es főúton találkozhatunk a narancssárga-szürke egyenruhásokkal a közeljövőben.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Javában zajlanak a nyári útjavítási munkálatok: az elmúlt hetekben például a 87-es főút Kőszeg, Táplánszentkereszt-Tanakajd településekkel érintett szakaszain, a 834-es Pápa - Sárvár főút több szakaszán, a 7441-esen Vasvár-Hegyhátsálnál és a 8635-ös Vát-Acsád összekötő úton tették rendbe burkolatot a Magyar Közút munkatársai. 

- Vas vármegyében az általunk üzemeltetett hálózaton a nyári időszakban eddig közel 500 tonna aszfaltot használtunk fel a javítási munkák során.  A terveink szerint a következő hetekben további burkolatjavítási munkákat végzünk majd a 84-es és 87-es főút további szakaszain. A lokális javítási munkákon kívül hamarosan a Magyar falu programban kezdődnek saját kivitelezésben felújítási munkák - közölte érdeklődésünkre Pécsi Norbert kommunikációs osztályvezető. Ennek részleteiről a pontos ütemezés utánra ígértek tájékoztatást. 

 Ilyen körülmények között dolgoznak a Magyar közút munkatársai a forróságban 

 Megtudtuk: a munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakembereikről hőség idején a Magyar Közútnál. Biztosítják számukra az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrzik azok meglétét. Hőség idején szakembereiknek biztosítják az árnyékban, hűvös helyen a pihenőidőt - óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamban.

Fotó: Szendi Péter

 Hőségriadó idején alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet is kapnak.  Az úton dolgozó munkavállalóik számára a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka) és magas faktorszámú védőkészítményt szintén biztosítanak. A tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen.

 Az újabb típusú munkagépek, útellenőri és brigádszállító autók klímával felszereltek, ez csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot. - A munkák szervezésénél és ütemezésénél törekszünk arra, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbáljuk átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatásunk színvonala ezáltal ne csökkenjen. 

Az úton folyó munkákat csak szélsőséges időjárási körülmények (például vihar, jégeső, nagy erejű szél) között függesztjük fel - mondta el érdeklődésünkre a Magyar Közút kommunikációs vezetője, aki egyúttal arra kéri az autósokat: fokozott óvatossággal közlekedjenek, hiszen a hőségnek komoly egészségügyi kockázatai vannak, amelyek a vezetésre, koncentrációra is kihathatnak. Fontos, hogy hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, arra az esetre, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy teljes útzár lépne életbe.  

Új eszközszállító a szombathelyi mérnökségen 

Nemrégiben új járművekkel is gazdagodott a Magyar Közút, közülük egy a szombathelyi mérnökségre került. Az újonnan beszerzett U423 eszközhordozó nagymértékben segíti nyári és téli munkavégzést, ugyanis kialakításából adódóan számos adapter csatlakoztatható hozzá: padka- és rézsűkaszák, sószóró adapter, hóeke, oszlop- és korlátmosó berendezések, víztartály, speciális adapterek. A változatos helyeken és sokrétű feladatokra alkalmazható megbízható gépi eszközt komfortossága miatt a gépkezelők is kedvelik.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában