In memoriam

2023.07.31. 11:18

Gyászol Vas vármegye agrártársadalma: Mátyás Istvánra emlékezünk

Életének 72. évében, 2023.07.18-án elhunyt Mátyás István, az Agrár Offa Mezőgazdasági Kft. vezetője, tőle búcsúzunk.

Vaol.hu

István Bérbaltaváron született 1951.09.14-én. Az általános iskolát Bérbaltaváron végezte, majd a vasvári Béri Balogh Ádám Gimnáziumban érettségizett 1970-ben. A Jánoshalmán teljesített katonai szolgálat után 1971-től Keszthelyen az Agrártudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1976-ban okleveles agrármérnökként végzett. Az egyetemi éveket követően a Nyőgéri Hegyhát Termelőszövetkezet tehenészeti telepvezetőjeként dolgozott. Közben Gödöllőn, az Agrártudományi Egyetemen tanult 1978 és 1980 között, ahol szarvasmarha tenyésztési szakmérnöki oklevelet szerzett.

 

 Az Ostffyasszonyfai Petőfi TSZ-ben 1981-1986 között főállattenyésztő, majd 1986-tól már termelési elnökhelyettesként, 1992-től 2014-ig pedig az igazgatóság elnökeként vitte előre a céget. Levezényelte a szövetkezet átalakulását, és 2014. március elsejétől a jogutód Agrár Offa Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője volt, hirtelen bekövetkezett haláláig. Vezetése alatt is a térség meghatározó agrárgazdaságaként és Ostffyasszonyfa jelentős foglalkoztatójaként működtek. Mezőgazdasági cégként 2009-ben sikerrel pályáztak, és az elsők között vágtak bele egy biogáz üzem létesítésébe. Elkötelezett volt az állattenyésztés, főként a szarvasmarhatartás és -tenyésztés mellett.

Számos szakmai szervezet munkáját segítette: a Fehér-Kék Belga Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének 1994. évi alapításában részt vett, annak megalakulása óta betöltötte az elnöki tisztséget. A BBI (Belgian Blue International) magyarországi képviselője 1997. óta, amikor is a hazai tenyésztő egyesület a nemzetközi szervezet tagja lett. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi tagja, a Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének tagja, a Húsmarha Tenyésztők, Marhahús Termelők Országos Szövetségének elnökségi tagja. A Mezőgazdasági Termelők Vas megyei Szövetségének elnökségi tagja, az Állattenyésztési Választmány vezetője. Az újjáalakulása előtt a Vas Megyei Agrárkamara elnöke, majd 2017-től a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezetének küldötte valamint a NAK megyei Állattenyésztési és Beszállítóipari osztályának elnöke.

Társadalmi tisztségeiben rendíthetetlen elkötelezettséggel állt ki az agrárgazdálkodók érdekeiért.

Munkáját és elhivatottságát több alkalommal is kitüntetéssel díjazták: 1996-ban Szövetkezeti Emlékérmet kapott, 2000. évben „Vas Megye Gazdaságáért” díjat, 2006-ban Miniszteri Elismerő oklevelet, 2010-ben MOSZ emlékérem kitüntetést kapott.

Sokrétű munkája mellett időt szakított az agráriumban dolgozó más vezetőkkel való folyamatos kapcsolattartásra, kihasználta az együtt gondolkodásban és az összefogásban rejlő lehetőségeket. Elhivatott állattenyésztőként szakmai véleményét mindig önzetlenül megosztotta, a fiatal kollégákat támogatta.

Élete során tudásával, szakmai hitével, és rendíthetetlen elkötelezettségével vitte előre a megye agrárgazdaságát. Vas megye agrártársadalma fájó szívvel búcsúzik tőle.

Nyugodj békében István!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában