Egy hétig angolul éltek

2023.07.03. 19:00

Keresztény angol nyelvi tábort tartott a Szombathelyi Baptista Gyülekezet

Keresztény angol nyelvi tábort tartott az elmúlt héten imaházában a Szombathelyi Baptista Gyülekezet. Nem csak tagjaiknak: a 32 táborozóból mindössze heten tartoztak a vallási közösséghez, a többiek más-más háttérrel érkeztek.

Tersztyánszky Krisztina

A táborozók egy csoportja épp az angolszász „pénzügyekkel” ismerkedik

Forrás: Baptista Gyülekezet

Ottjártunkkor Larry „tanár úr” csoportjában Jézus jeruzsálemi bevonulásának bibliai szövegéből keresgélik a gyerekek az igéket, majd egy kis csomagban kézhez kapott alapanyagból szamárháton ülő Jézus-figurát barkácsolnak. Az instrukciók is kizárólag angol nyelven hangzanak el, hiszen Larry, akárcsak a másik három önkéntes, Kathy, Autumn és Beth is, Texasból érkezett. A 8 és 18 év közötti diákok körül szorgoskodó önkéntesektől megtudjuk, hogy már hetedik alkalommal szervezik meg a tábort. 

Évről évre több „külsős” gyerek is felfedezi a lehetőséget. Fizetni csak az étkezésért kell, a költségek nagyobb részét a gyülekezet állja. Az egyik szervező, Erika elmondja: a gyerekeket nyelvtudás és életkor szerint négy csoportba osztották. Délelőttönként vannak a nyelvórák, délután pedig sporttal, kézműveskedéssel, társasjátékkal telik az idő. Persze nem olyan órákra kell gondolni, mint az iskolában: szó esik az angolszász kultúrákról, mindenféle hétköznapi dologról úgy, hogy alapul a Biblia szövegei szolgálnak. 

Minden angol nyelven zajlik, a kezdő csoportokban közösségi szolgálatos diákok segítenek a fordításban. Larry közben végzett az órájával és elmeséli, hogy három repülőátszállással a texasi Lubbock városából érkezik, immár hetedik éve jön el, hogy különböző városok nyelvi táborait segítse. Harminchat évig volt tanár, ma már nyugdíjas. Számára a krisztusi tanítás terjesztése a fő motiváció, de azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekeket a nyelvhasználatra bátorítsa. 

Jó alkalomnak tartja erre a tábort, mert a közös étkezéseknél, játéknál bátrabban megszólalnak angolul a fiatalok, mint a „hivatalos” foglalkozásokon. Sőt még azt is elárulja, hogy mint tanár, sokat tanul a magyarországi tapasztalatokból. Csodálattal tölti el, hogy sok kisdiák számára az angol már a harmadik nyelv, hiszen az iskolában németet tanulnak, úgy jönnek el nyáron belekóstolni egy másik idegen nyelvbe. Az egyhetes tábor zárásaként pénteken meghívták a szülőket is, hogy nekik is bemutassák, mit tanultak a tábor jókedvű napjai alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában