Újrajátszás

2023.07.16. 12:04

Megostromolták Sárvár várát a törökök – fotók

Hatalmas puska és ágyúdörgés jelezte a sárvári Nádasdy Fesztiválon, hogy elkezdődött a török-magyar csata; láttunk előre nyomulást, visszavonulást is. A vár tövében régi mesterségek bemutatója, kirakodóvásár várta az érdeklődőket.

Horváth László

Forrás: Benkő Sándor

Vasárnap már reggel folytatódott Sárváron a Nádasdy Fesztivál. Elsőként a sárvári hölgy íjászok tartottak bemutatót, majd a Garabonciás együttes lépett fel. Nagy élményt jelentett a gyereknek a zoknicsata.  Aztán komolyabb eseményekkel folytatódott a nap: megvívtak egymással az apródok és a martalócok, kifaggatták a török foglyokat. 

A török-magyar csata hatalmas puska és ágyúdörgéssel kezdődött, támadást indítottak a törökök, majd bejöttek nyugatról a zsoldosok. A francia, német, belga katonák megállították az előre nyomulást. A csapatok visszavonultak, és újra támadtak -  a nagy zaj miatt a nézők befogták  fülüket. Egy-egy "Hajrá magyarok!" bíztatás is felhangzott. 

Megtudtuk: a keresztény katonák egyszerre 10-12 lőszert kaptak. A puskát egy perc alatt lehetett újratölteni, de a tapasztalt katonáknak erre fél perc is elég volt. A csatatéren a sűrű por és füst miatt élénk, rikító ruhát viseltek, hogy láthatók maradjanak. A törökök jól megtanultak magyarul, a magyarok törökül, így nyelvi probléma nem akadt, a ruháztuk is sokszor egyforma volt. A csatatéren a megtévesztéshez elég volt kicserélni a csákót. 

A csata befejezése után az árusok, sátrasok szépen lassan elkezdtek összepakolni. A Nádasdy Fesztivál vasárnap hivatalosan dél örül véget ért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában