Rendkívüli ülés

2023.07.26. 16:42

Méltatlanság miatt megszűnhet az egyik kőszegi képviselő mandátuma

Megszűnhet az egyik önkormányzati képviselő, Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) képviselői megbízatása, amennyiben méltatlanságot állapít meg esetében a testület. Lapunk információi szerint egymás után több köztartozást halmozott fel a képviselő a NAV-val szemben. Szerdán zárt ülésen tárgyalták a napirendi pontot.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A rendkívüli képviselő-testületi ülés elején Básthy Béla polgármester terjesztette a testület elé a napirendi pontot, amit végül zárt ülésen tárgyaltak. Lapunk az önkormányzathoz fordult, arról érdeklődtünk, hogy milyen döntés született.

Válaszként egy határozati kivonat érkezett, melynek 1. pontja megállapítja, hogy a képviselő 2022. október 10-én kikerült a köztartozásmentes adatbázisból, és visszavétele azóta nem történt meg. Ott szerepel az is, hogy tekintettel adó- és díjbefizetési tartozására, a képviselő-testület köteles megvizsgálni a képviselő méltatlanná válásának kérdését. A 2. határozati pontban felhívják a figyelmét, hogy amennyiben még nem tette, haladéktalanul rendezze fennálló adó- és díjtartozását, és kérje a köztartozásmentes adatbázisba való felvételét. A 3. pontban a képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy Harkai Norbert köztartozásával összefüggésben a méltatlansági eljárást segítő részletes adatszolgáltatást kérjen a NAV-tól. A 4. pontban foglaltak pedig azt vetítik előre, hogy a törvényben előírt kötelező határidőn belül a képviselő-testület visszatér a kérdésre, immár minden információ birtokában.

A kivonatot olvasva, dr. Zalán Gábor kőszegi jegyzőt arról kérdeztük, vajon kötelezően kellett-e tárgyalnia az ügyet a képviselő-testületnek. 

– Igen, a törvény szerint a testület megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akinek az állammal vagy önkormányzattal szemben köztartozása van, és az erről szóló értesítést követő hatvan napon belül nem rendezi azt. Nincs tehát mérlegelési lehetősége a testületnek. Bárki kezdeményezheti, a polgármesternek pedig kötelessége haladéktalanul továbbítani az ezt vizsgáló bizottságnak. Kőszegen az összeférhetetlenségi és méltatlansági ügyek a pénzügyi bizottság hatáskörébe tartoznak. A képviselő-testületi ülést megelőzte egy rendkívüli pénzügyi bizottsági ülés, az előterjesztést a bizottság nyújtotta be a testületnek.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyire releváns egy ilyen eljárás során a tartozás összege. Zalán Gábor válaszából az derült ki, hogy összeget nem tüntet fel a jogszabály. A lényeg, hogy a köztartozásmentes adatbázisba csak az a képviselő vehető fel, akinek nincs adó- és díjbefizetési tartozása. A NAV folyamatosan monitorozza az adatbázist. Ha valaki nem felel meg a feltételeknek, az kikerül az adatbázisból. Erről a NAV értesíti a képviselőt, az illetékes önkormányzatot és a vármegyei kormányhivatalt is.

A jegyző azt is elmondta, hogy kötelezően zárt ülésen tárgyalják az ilyen eseteket, és minősített többség kell a döntéshez. Kőszegen szerdán egyhangú döntés született. Tizenkettőből tíz képviselő volt jelen, ketten nem vettek részt az ülésen, köztük az érintett Harkai Norbert sem.

Forrás: Unger Tamás

Básthy Béla polgármestert is megkerestük, ő úgy fogalmazott: – Kellemetlen, hogy ilyen ügyet kell tárgyalnunk. Ha kiderülne a képviselőről a méltatlanság, az nem vet jó fényt a városra sem. Szeretnénk a lehető legkörültekintőbben eljárni, nem elhamarkodott döntést hozni, hiszen egy, a választóktól eredő képviselői mandátum a tét. Polgármesterként kötelességem betartani és másokkal is betartani a jogszabályban előírtakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában