Természet

2023.07.06. 11:50

Ritka madarat figyeltek meg a Kis-Balatonnál

Batlát figyeltek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kis-Balatonnál, tették közzé szerdán a honlapjukon.

vaol.hu

Az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. Magyarországon az 1970-es évek végén jelent meg újra a látványos külsejű vándormadár, főleg a Nagyalföldön - írja a zaol.hu

A nemzeti park azt írja: a batla (Plegadis falcinellus) az ibiszfélék családjába tartozik. Kedveli a vízben álló, vagy időszakosan száraz erdőket, a rekettyéseket, költése azonban jellemzően nádasokban, gyékényesekben történik.

Az igazgatóság munkatársai június végén észleltek 12 egyedet a Kis-Balatonon, kis kócsagok és pásztorgémek között, amint egy sásos élőhelyen táplálkoztak. Táplálékuk rovarokból, férgekből, puhatestűekből, kétéltűekből áll, fiókáikat is ezekkel etetik. Napjainkban hazánkban időnként néhány pár fészkel. A batlának a Duna-deltában, a Volga torkolatában, az Ibériai-félszigeten, illetve a Pó-síkságon élnek kolóniái.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában