Felvételi

2023.07.28. 17:00

Százhuszonkét hallgató kezdheti meg tanulmányait – A Szombathelyi Képzési Központ a PTE Egészségtudományi Kar integráns része

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kara (ETK) az elmúlt 19 esztendő legjobb általános felvétel eredményét érte el az idén. A szombathelyi felvételi létszámadatokról Prof. Dr. Ács Pongrác dékánt kérdeztük.

Tóth Katalin

Forrás: VN/PTE ETK

A PTE tíz kara között meghatározó szerepet tölt be az ETK, mind képzési kínálatát, mind hallgatói létszámát tekintve. A karon Magyarországon négy városban (Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen), valamint a határainkon túl két kihelyezett képzési helyszínen (a szerbiai Zomborban és a romániai Székelyudvarhelyen) folynak képzések.

A 2023-as felvételi eljárás ponthatárait szerdán hirdették ki. Prof. Dr. Ács Pongrác dékán így összegzett: Örömteli, hogy az ETK a 2023-es tanévben az elmúlt 19 esztendő legjobb eredménnyel záruló általános felvételi eljárását tudhatja maga mögött, hiszen a karon 2023 szeptemberében összesen 1226 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Országos jelentőségünket jól mutatja, hogy az orvos- és egészségtudományi képzési területre jelentkező 10885 első helyes jelentkezőből 1080, tehát közel a jelentkezők 10 százaléka az ETK-n kezdheti meg tanulmányait. Az egészségtudományi képzéseken túl a sporttudományi képzésre felvettek száma 113 főre emelkedett. A felvett jelentkezők mennyiségi paraméterein túl a minőségi mutatószámokban is kedvező irányú elmozdulást tapasztalhatunk, amely megmutatkozik az átlag felvételi ponthatárok emelkedésében.

Ács Pongrác elmondta: Szombathelyi Képzési Központ karuk integráns része, amelynek történelmi hagyományokkal rendelkező épületében 2022 októberében összesen 348 hallgató folytatta tanulmányait, ebből 212 fő nappali, 136 fő levelező munkarendben. A Szombathelyi Képzési Központban sikeres volt a felvételi eljárás, amelynek eredményeként 122 hallgató kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében, ami 52,5 százalékkal kedvezőbb, mint a tavalyi eredmény. Kiemelkedő fejlődés tapasztalható az egészségügyi ágazat levelező munkarendű képzéseken, amelyeken az idén felvett 78 fővel nagymértékben hozzájárulhat a régió egészségügyi szakemberigényének utánpótlásához – mondta. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a pécsi székhelyen kívül egyedül a Szombathelyi Képzési Központban indítottak komplex rehabilitáció mesterképzési szakot 12 fős létszámmal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában