Páratlan természeti környezetben

2023.07.17. 14:03

Tökmagsajtolás a vadvirágos rét közepén, Őrimagyarósdon - fotók

Tök Jó Porta néven nyitott bemutatótermet egy több, mint százéves pajtában Szabó Gábor és felesége, Timi. A házaspár a tökmagolaj melegen sajtolásának folyamatát mutatja be az érdeklődőknek.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Páratlan természeti környezetben - vadvirágos rét közepén - áll a Szabó család Tök Jó Portája Őrimagyarósdon. Talán ez lehet a település egyik legmagasabb pontja, szép a kilátás, látszik Isten házának tornya. A falunak ugyanis ékessége a templom, amely az evangélikus templomok közül a legnagyobb az Őrségben. 

A pajta bejáratánál bakszar körtefa, az őrségi és a göcseji ember régi pálinkakörtéje. Termése apró és olyan kemény, hogy állítólag még a vadak sem eszik meg. De ha a gyümölcs a fa alatt "megszotykosodik", csodálatos illatú pálinka lesz belőle.    

- A szomszéd nénitől vásároltuk meg a pajtát a családi házunk mögötti területen. Az épületet pályázati forrásból kezdtük felújítani, végül önerőből fejeztük be - meséli Timi, aki szomszédos településről, Hegyhátszentjakabról származik. Férje, Gábor viszont tősgyökeres őrimagyarósdi. 

- A szüleim Hegyhátszentjakabon hosszú évek óta foglalkoznak bérsajtolással. Nagyüzemi gépekkel dolgoznak, így nincs mód arra, hogy ott bárki is végig nézze a tökmagsajtolás folyamatát. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk ezt a bemutatótermet - teszi hozzá Timi. 

A pajta kívül is mutatós, belül vidéki hangulatot idéz: Szabóék a családból szedték össze a "díszítőelemeket". A szőtteseket, a kerámiákat és a bútorokat. Utóbbiak közül a konyhaszekrény igazán különleges darab. A falon falvédők, az egyiken a Házi áldás: Hol hit, ott szeretet. Egy másikon örök igazság olvasható, miszerint: Bármerre visz a sorsom útja, haza vágyom csendes kis falumba. Az enteriőr tehát kifogástalan, nyugodt szemlélődésre készteti az embert. 

- A hidegen sajtolás műveletéről csak beszélünk a hozzánk betérőknek, de a melegen sajtolás teljes folyamatát be is tudjuk mutatni: ledaráljuk a tökmagot, utána sóval és forró vízzel összedagasztjuk, majd megpirítjuk, végül pedig préseljük. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe, aztán jöhet a kóstolás. Tökmagkrémeket is készítünk, natúr, fokhagymás, bazsalikomos, borsos és oregánós ízben, ezeket kenyérre, pirítósra, tésztára, sajtok mellé vagy sült húsokra kenve is ajánlom - mondja Timi, aki falusi vendégasztalt is működtet, így gyakran süt például rétest: túrósat, tökös-mákosat és természetesen tökmagos-meggyest, ebbe darált tökmag kerül. A könnyeb munkafolyamatokba, Mira, a Szabó házaspár kislánya is besegít. 

Meglepő, de igaz: nemrég egy vőlegényt hoztak el legénybúcsúján a barátai a bemutatóterembe, mert szereti a tökmagolajat, de még sohasem látta, hogyan készül. A minap tűzoltók csapata vendégeskedett a pajtában, hétvégén meg a kétszeres Kossuth-díjas zenész, Gryllus Vilmos ugrott be Timiékhez. Ki gondolná, hogy ilyen kicsi a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában