Találkozó

2023.07.08. 09:33

Üzenet a múltból: képeslevelezőlapok csereberéje, kiállítása Szombathelyen - fotók

A hétvégén rendezik Szombathelyen a képeslevelezőlap-gyűjtők országos találkozóját. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban kiállítás is nyílt, szombaton délután csereberét és közgyűlést is tartanak.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Az ország minden részéből, de még határon túlról is érkeztek a képeslevelezőlap-gyűjtők országos találkozójára Szombathelyre. Pénteken a Kisfaludy Sándor utca 1. szám alatt javában zajlott a cserebere: több ezer képeslap között válogathattak a résztvevők, hogy egy-egy témában tovább gazdagítsák repertoárjukat.

Tizenegy évesen járt először az országos találkozón

Huszonhét éve gyűjti a képeslapokat a budapesti Papp Miklós. Tizenegy évesen fordult meg először a szombathelyi országos találkozón, ahova nagybátyja hozta el. - A legelső témám, amivel be is kerültem a saját kiadványunkba, mint újdonsült gyűjtő, az a templomok világa volt. Igazából kimeríthetetlen téma, ezért ahogy szépen-lassan teltek az évek ezt a Kárpát-medencei Mária-kegyhelyekre, illetve a pálos templomokra, illetve templomromokra redukáltam. Azon felül elsősorban kispesti képeslapokat gyűjtök – nyilatkozta lapunknak a 38 éves fiatalember, aki az éves kiállításon is megjelent anyagával. Ezúttal a levelezőlapok hátulján található üzenetekre fókuszált: abból adott ízelítőt, miért érdemes megfordítani a képeslapokat.

Már csak az üzenetek miatt is érdemes megnézni

„Ugyanaz, mint tegnap” – küldte Aladár Herkulesfürdőről édesanyjának – ez csak az egyik nyaralási üzenet, ami ugyancsak megtekinthető a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a levelezőlap-kiállításon. A tárlatot dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató nyitotta meg szombat délelőtt. Beszédében utalt arra: 2013-ban Kőszegfalviné Pajor Klára, az országos egyesület elnöke gyűjteményéből 4000 darab Vas megyei vonatkozású képeslapot adományozott a könyvtár helyismereti gyűjteményébe. Ez a szám azóta is folyamatosan gyarapodik. Dr. Baráthné Molnár Mónika hangsúlyozta azt is: a képeslevelezőlap-gyűjtők lelkes és kitartó munkája meghozta gyümölcsét: élményt adtak és tanítottak a sok-sok művelődéstörténeti adalékot tartalmazó képeslevelezőlap által.

Hegyfalui gyűjtő is kiállított

A kiállítás augusztus 3-áig tekinthető meg a Berzsenyi-könyvtárban: ott a hegyfalui Juhász Árpád is ízelítőt ad gyűjteményéből, ezúttal Sopron vármegye településeit mutatja be.

- A kiállítási anyagok között szerepelnek Munkácsy, Kölcsey, a Himnusz, Assisi Szent Ferenc, Szombathely kistérsége, állatok, népviseletek – tudtuk meg Kőszegfalviné Pajor Klárától, a Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Egyesülete elnökétől, aki motivációik kapcsán beszélt arról is: - Ez hobbi, szenvedély, hogy megörökítjük a múltunkat. Nekem elsődlegesen Szombathely, Vas megye és Szent Márton a fő területem, de mindenkinek megvan az a témája, ami miatt ezt a gyűjtést folytatja. Az elnök kitért arra is: jövőre rendezik meg a 35. találkozót, arra nagyobb szabású programmal készülnek.

A képeslevelezőlap-gyűjtők csereberéjébe bárki bekukkanthat még szombaton 13 órától a Kiskar utca 1. szám alatti földszinti helyiségekben, 14 órától pedig közgyűlést tart az országos egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában