Színes virágok kavalkádja

2023.08.02. 13:56

A falu legszebb virágoskertje versenyt Czibók Istvánék nyerték - fotók

Virágoskertek és zöldségeskertek tulajdonosai versenyeztek a településen: kié a legszebb, -leggondozottabb. Háromtagú zsűri döntött – az eredményeket a múlt szombati falunapon ismertették. Czibók István mindkét kategóriában kiváló helyezést mondhat magáénak.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Sokféle növény van bennük, hangulatos az udvaruk, összhang van a színes virágok kavalkádjában, különleges növények kaptak helyet a kertben, szép az utcakép – az eredményhirdetéskor így jellemezte a díjazott kerteket Nagy-Kovács Éva. Az ő ötlete volt a megmérettetés, amiből hagyományt teremtenek a 800 lelkes településen. Évát a növények, a természet és szülőfaluja szeretete ihlette a kezdeményezésben. Cserné Biacsi Boglárka és Czibók Attiláné segítették a zsűrizésben.

A virágoskertek közül 1. helyezett lett Czibók Istvánéké. A zöldségeskert kategóriában Őri Sándornéval holtversenyben 2. helyezést szereztek – egy nádasból kialakított termőterületen nevelik konyhakertjüket. József Attila utcai házuknál pedig változatos, sokféle növényt ültettek. Beporzóbarát a kertjük, vegyszermentesen gondozzák a növényeket, állt kertjük jellemzésében – erről szerda reggel magunk is meggyőződtünk.

Tekintélyes mályvabokrok, mögöttük tömör fagyalsövény óvja az udvart. Mint kiderül, Czibókék világéletükben „imádták” a növényeket. Huszonhat éve építkeztek, azóta alakítják, gyarapítják, szépítik kertjüket. Kezdettől megvolt a koncepció az 1600 négyzetméteres területre. Hátra kerültek a gyümölcsfák, középre füves részt terveztek, oda pergola, kiülő épült, borostyán futja be a garázst. Közben ültették az udvarra az oszlopos tujákat, cserjéket, rózsákat, tulipánfát, japán birset, trombitafolyondárt, loncot, mocsári hibiszkuszokat. Parasztmuskátli, vízvirág, leanderek díszítik még a terepet. A hortenziák a sövény tövében a feleség, Judit növényei, a gyepet, a sövényt István hetente nyírja. A keddi nagy eső után szerdán gombászni indultak, de ha csak tehetik, a fák, bokrok, virágok között töltik minden szabad percüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában