Gólyaállomány

2023.08.18. 16:36

A fiatalok indulnak előbb - Vasban több száz gólya készül hosszú vándorútra

Augusztus végén vándorútjukra készülnek a gólyák. Dr. Kóta Andrást, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vasi csoportjának titkárát, a megyei gólyafelmérés koordinátorát a fehér gólyák vonulásáról, azon belül a vasi gólyaállományról is kérdeztük.

Tóth Katalin

Forrás: VN-archív

Fotó: © Cseh Gábor

Augusztusban a gólyák csapatokba verődve táplálkoznak, gyülekeznek, majd a Földközi-tenger partvidéke mentén repülve a Boszporusz fölött, azután a Szuezi-csatorna környékén kelnek át Afrikába, írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A népi megfigyelést is említik, amely szerint augusztus 20. környékén indulnak el a gázlómadarak délre.

– A gólyák természetesen nem tudják, mikor van Szent István napja, de tény, hogy augusztus közepére, legkésőbb második felére elindulnak déli irányba. Először a fiatal egyedek verődnek össze, akár száznál is többen: a fészkelőhely környékén keresnek táplálékot az arra alkalmas területeken. Miután a táplálék elfogy, új helyet keresnek, akár több tíz vagy száz kilométerrel távolabb. Augusztus végére minimális számú gólya marad itt. Amelyek mégis, akkor jellemzően északabbról indultak, és csak átmeneti pihenőhelyként használják a vasi területeket, csakúgy, mint a Kárpát-medence részeit – tudtuk meg.

A gólyák táplálkozásával kapcsolatban Kóta András érdekességként megemlítette: a Rába mentén az elmúlt napokban nagy területeket elöntött a víz. Miután visszahúzódott, olyan helyeken is élelemhez juthattak a gólyák, ahol korábban nem: a tocsogós részeken békákat, férgeket szedegettek ki. Aratás után pedig a tarlón rágcsálókat, pockot, egeret találnak – a traktor, a kombájn után is járnak könnyű prédára vadászva, az embernek ezzel hasznot hozva.

Mint megtudtuk, Vasban 150-160 költőpár kel útra. Ehhez jönnek hozzá a fiatalok: egy költőpárra átlagosan kettőt számolva, és nem feledkezhetünk meg a megyében kóborló gólyákról sem, amelyek pontos számát nem tudni.

– Egy jobb évben 350-400 fiatal repül ki, ehhez hozzáadva 300 felnőtt gólyát, összesen 700 madár indul délre. Mivel nagy testűek, az aktív repülés sok energiájukat elhasználná. Ha tehetik, nappal a meleg áramlatokat kihasználva, szárnycsapás nélkül magasra felköröznek, majd siklanak hosszan a következő felfelé áramló légmozgás irányába. Vonulásuk során akár több hétre is megállnak, ha táplálékban gazdag pihenőhelyet találnak. Afrikában óriási száraz területek felett kell áthaladniuk, ott a nagyobb csapatok akár el is tévedhetnek – jegyezte meg Kóta András.

– Izgalmas belegondolni abba, hogy egy szombathelyi fészekben élő fiatal madár néhány hónap múlva Afrikában az elefántok között szedegeti a sáskákat. Majd ivaréretten kiválaszt magának egy párt és egy új fészket, és költeni kezd. Nem feltétlenül a kikelési helyhez közel, hanem akár több száz kilométerrel távolabb – a helyhez később általában ragaszkodik – tette hozzá.

Kiderült még, hogy sérülés miatt – a legfőbb veszélyforrást a villanyvezetékek, az áramütés jelentik –, vagy mert a biológiai órájuk ezt diktálja, minden évben marad itt néhány gólya, amelyek nem vállalják be a nagyobb utat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában