Árhullám 2023

2023.08.08. 14:14

A hatóságok terelik a katasztrófaturistákat – 424 cm-en tetőzött Sárvárnál a Rába - fotók

Kedden reggel, 9 órakor 424 centiméteren tetőzött a Rába Sárvárnál. Hatalmas területet árasztott el a folyó, ami egészen a Hegyközség, Ikervár és Sótony magasságáig húzódik a város határában. Az áradásra rengetegen kíváncsiak, a belvárosi Rába-híd környéke megtelt nézelődőkkel, mozgásukat rendőrök, polgárőrök segítik.

Polgár Patrícia

Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, Kondora István, Sárvár polgármestere, Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartottak árvízvédelmi bejárást Sárváron

Fotó: © Cseh Gábor

- Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Sárvárnál, ami azt jelenti, hogy mind a katasztrófavédelem, mind a vízügyi igazgatóság ügyelete állandó szolgálatot lát el a területen – tudtuk meg Kondora Istvántól, Sárvár polgármesterétől, aki azt is elmondta, az önkormányzat a rendőrség és a polgárőrség segítségét kérte, hiszen akkora tömeg kíváncsi a fél évszázada nem látott mértékű árra, hogy szükségessé vált a hatóság jelenléte. A töltésekre nem engednek fel senkit, sem gyalog, sem kerékpárral.

- Az ár gyorsan, 10-12 óra alatt érte el Sárvárt, ezzel együtt hosszabb időt, akár több napot is igénybe vehet az elvonulása. A védműveket, gátakat megáztathatja, de a város és a sárváriak is teljes biztonságban vannak, részükről semmilyen intézkedés nem indokolt. A szükséges intézkedéseket a vízügyi dolgozók elvégzik. Ezek közé tartozik az is, hogy az Aranyos-ér átemelő pontján a Szatmár utca végén szivattyúzzák a vizet, ugyanis az árvíz miatt a zsilipeket le kellett zárni, így Csónakázó-tó és a fürdő felől érkező víz nem tud kifolyni.

Az ártéren több objektum, köztük egy hipermarket – mellette kisebb üzletekkel – is megtalálható, sőt, utóbbi parkolójában egy cirkusz is sátrat vert, ezeket sem fenyegeti az ár. - Az 1965-ös árvíz után ez a Rába, Sárvárnál mért legmagasabb vízállása. Akkor elöntötte a várost a víz, azóta azonban megépült a gát, amely megvéd minket – nyugtat a polgármester, aki a szakemberekkel közösen, folyamatosan figyeli a vízállást és az árvízvédelmi helyzet alakulását. Azt is elmondta, a víz elvonulta után a katasztrófavédelem munkatársai az önkormányzattal együtt segítséget nyújtanak a károk elhárításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában