Fejlesztés

2023.08.12. 17:30

Az egykori postaépületet a horvátok közösségi házává alakították Peresznyén - fotók

Felavatták a horvát nemzetiség új vasi közösségi terét szombaton: Peresznyén 50 millió forint kormányzati támogatásból és saját erőből alakítottak ki horvát házat az egykori iskola-, illetve postaépületből.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Az elmúlt több, mint 30 évben számos változás történt Peresznyén, főleg fejlesztések útján - tekintett vissza ünnepi köszöntőjében Orbán Gyula, a település polgármestere. Rámutatott: amióta elindult a Magyar falu program, dömpingben jelentek meg a pályázatok, falujuk pedig nagyrészt sikeresen szerepelt. Az elmúlt három évtizedben megújult a ravatalozó, a temetőkápolna, a temetőkert belső tere és kerítése, megszépült a faluház, és számos új eszközt is vásárolhattak a közterületek gondozása, megfelelő karbantartása érdekében. Több utcafelújításra is nyertek pénzt: a Dózsa és a Jurisics utca után az elmúlt hónapokban a Hunyadi utca 400 méteres szakaszát tették rendbe. Portalanították a zártkerti utak 80 százalékát is - foglalta össze Orbán Gyula az elmúlt évtizedek eredményeit.

Magyar falu programból 25 millió forintot kaptak az épület megújítására 

Az új horvát közösségi ház épülete szintén kormányzati támogatásból szépülhetett meg: Magyar Falu Programban 25 millió forintot kaptak, amiért Orbán Gyula köszönetet mondott Ágh Péter államtitkárnak, a térség országgyűlési képviselőjének és Gyopáros Alpár kormánybiztosnak is.  - Egy évvel ezelőtt még attól féltünk, komoly problémák lesznek az épülettel, s ha nem tudtunk volna lépni vagy nem segít a kormány, akkor a házat egy-két éven belül eldózerolhattuk volna - jelentette ki a településvezető. A kormánytámogatásból helyreállították a tetőszerkezetet, a külső nyílászárókat kicseréltették, hőszigetelést és színezést is kapott az épület. A belső, rekonstrukciós munkálatokhoz a horvát nemzetiségi önkormányzat kért anyagi hozzájárulást a Miniszterelnökséghez írt levelében: így további 25 millió forintot fordíthattak az épület teljes körű felújítására. A tereprendezéshez és a kerítéshez a peresznyei önkormányzat, a bútorzat beszerzéséhez pedig a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat járult hozzá - tudtuk meg. 

A térségbe mintegy 700 millió forint kormányzati forrás érkezett

A ház egykor postaként és iskolaként is funkcionált - erről Nickl Pál, a Peresznyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt, aki örömének adott hangot, hogy az épület megújulhatott.

 - Ebben az önkormányzati ciklusban a különböző kormányzati támogatások által minegy 300 millió forintot használhattak fel Peresznye fejlesztésére - hangsúlyozta Ágh Péter, aki az eredmények elérésében Orbán Gyula polgármester, a helyi képviselők és Fucinné Dorner Anikó jegyző szerepét is kiemelte. - Szintén a település érdekét szolgálta, hogy elkészülhetett a Horvátzsidányba vezető út felújítása, amire szintén a Magyar falu program adott lehetőséget mintegy 400 millió forint értékben - emelte még ki Ágh Péter.

Közösségi terekre mintegy 50 milliárd forintot fordítottak

Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos ünnepi gondolatai között arról beszélt: a magyar faluról először mindig a közösségek jutnak eszébe.  - Ha valahol Magyarországon tetten érhető a szolidaritás és az összetartás, akkor az a falu - fogalmazott a kormánybiztos, aki utalt a vidéki hagyományokra: a nehézségekben mindig összefogtak és segítették egymást a kistelepüléseken élők. 

Kitért arra is, amikor 2018-ban a Magyar falu program elindítását megfogalmazták, az első kérések között szerepelt: a vidéki közösségek megerősítése, támogatása, melynek részeként a közösségi terek megújítását is célul tűzték ki. - Nem véletlen, hogy a Magyar falu program indulása óta önkormányzati kezelésben lévő közösségi terekből 1500-at tudtunk megújítani, egyházi közösségi terekből 1300-at, és további közel 400 ingatlan önkormányzati megvásárlásával új helyeket alakítottak ki közösségi célokra. Mindezekre a munkálatokra mintegy 50 milliárd forintot fordítottunk - összegzett Gyopáros Alpár. 

Dumovich István és Dömötör László plébános áldotta meg az új épületet. Az ünnepi szalagátvágásnál pedig ott állt Krizmanich István, a Vas Vármegyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában