Megkérdeztük az érintetteket

2023.08.18. 20:00

Elmarad a veleméri templomban az előadás: Pap írását kifogásolja a pap

Nem tarthat előadást Pap Gábor művészettörténész a veleméri templomban nem csak szombaton, máskor sem. Miért határozott így a plébános és milyen visszhangja lett döntésének? - megkérdeztük az érintetteket.

Tömböly Ágnes

Egy budapesti könyvesbolt közösségi oldalán találkoztunk először a hírrel: Pap Gábor művészettörténész soha többet nem tarthat a veleméri templomban vezetést, de még a környékén sem - írták. A poszt szerint a szervezőkkel ezt a helyi plébános közölte.

Az Őriszentpéteri (Szent Pál Apostol) Plébániához tartozik a veleméri fília, Dóka Ferenc plébánost telefonon értük utol: miért nem tarthatja meg előadását a művészettörténész? - kérdeztük. - Azért, mert Pap Gábor A bölcsesség házat épít magának című könyvében, amit a veleméri templomról írt, azzal rágalmazza a zsidó-keresztény egyházakat – köztük a katolikus egyházat is –, hogy meghamisított Szentírást hirdetünk – hallottuk a plébános érvelését, aki szerint a művészettörténész gondolata manicheizmus, amit a katolikus egyház korábban elítélt.

- Plébánosként feladatom, hogy ilyen téves tanításokat a templomban és a hozzá tartozó egyházi tulajdonban lévő területen ne hirdessen senki – fejtette ki Dóka Ferenc.

Pap Gábor könyve 2014-ben jelent meg, ám a plébános elmondása szerint eddig a szerző egyszer sem kívánt előadást tartani. Dóka Ferenc 2020 óta szolgál az őriszentpéteri plébánián. Kiemelte azt is, a művészettörténész bármikor látogatást tehet a veleméri templomban, ám előadásokat a fentiek miatt nem tarthat.

A márokföldi önkormányzat meghívására érkezett volna Velemérbe Pap Gábor. A település közösségi oldalán megtaláltuk a programot: az augusztus 9-én megosztott plakát szerint az előadás résztvevői után a belépőjegyet a Zala vármegyei község önkormányzata fizette volna.

- Két könyv jelent meg a témában, ugyanazzal a címmel: „A bölcsesség házat épít magának”. Az egyiket kizárólag Pap Gábor írta, a másikat Kovács Józseffel, Velemér egykori plébánosával közösen jegyezték – erről már Sárosi Zoltán, a könyvek kiadója beszélt lapunknak, hozzátéve: eddig senki sem fogalmazott meg hasonló véleményt, mint a plébános. Az első füzetet árusították is a templomban, sőt, annak bevételéből teljes egészében az épületet támogatták: így kapott 150 év után (2009-ben) harangot – mondta el Sárosi Zoltán. Azt a kérdést is feszegette: miért nem lehet bárkinek bármilyen értekezést tartani a freskókról a veleméri templomban? A könyvkiadó szerint, ha a plébános felhívta volna Pap Gábort azzal, mi a problémája a könyvvel, beszéljék meg, akkor a művészettörténész – aki egy nyugodt tudós ember, s mindenkivel megtalálja a hangot – elmondta volna saját álláspontját. 

Sárosi Zoltán a helyzet méltatlanságára is utalt, amikor emlékeztetett: Pap Gábor a ’70-es évek óta, 53 éve folyamatosan tesz a veleméri műemlékért, azt a Kárpát-medence legértékesebb templomaként hirdeti. 

Csütörtökön a helyszínváltozásról szóló tájékoztatót a márokföldi önkormányzat közösségi oldalán osztották meg: Pap Gábort a település faluházában hallhatják az érdeklődők.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában