Frissítő harmónia

2023.08.03. 20:00

Fügefagylalt adta az ihletet az ország idei tortájához - A cukrászmester műhelyében már volt próbasütés

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt. Az idén a szigetszentmiklósi cukrász, Lakatos Pál kreációja, a Spicces füge respektus fantázianevű tortája lett a nyertes. A cukormentes torták versenyében a makói Lawal-Papp Zsófia Kikelet nevű édességét ítélte a legjobbnak a zsűri.

Vaol.hu

Fotó: Gergo Kapas

A Spicces füge respektus tortához egy balatoni nyaralás során kóstolt fügefagylalt adta az ihletet a szigetszentmiklósi cukrásznak. A torta nevében a „spicces” jelző az egyik különleges alkotóelem, a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A cukormentes verzió győztese a torta elkészítésekor a frissítő harmóniára törekedett, a Kikelet íz- és színvilága is a tavaszi jókedvet idézi. Pappné Horváth Ildikó körmendi cukrászmester kollégáival több próbasütést végzett, véleménye szerint az idei győztes tortákban nincs semmi ördöngösség, egy gyakorlott cukrász könnyen el tudja készíteni mindkettőt. A Magyarország tortájának választott fügés édesség követi az előző évek trendjét, tehát van benne ropogós réteg, zselé, krém és piskóta, a különbség talán annyi, hogy utóbbi – vagyis a piskóta – nagyobb hangsúlyt kap a kreációban. 

Az egyik fő alkotóelem a füge, amelynek intenzív ízét a meggy és a tokaji aszú valamelyest ellensúlyozza, így a torta azoknak is elnyerheti a tetszését, akik nem rajonganak kimondottan a fügéért. A cukormentes Kikeletben az áfonya dominál, a levendulát alig-alig lehet érezni. A tökéletes összhangot a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta teszi teljessé – tudtuk meg a mestercukrásztól. Az ország tortáját kiválasztó szakmai zsűri elnöke a szombathelyi cukrászmester, Mészáros Gábor volt. – Az idei felhívásra harmincöt nevezés érkezett – mondta el érdeklődésünkre. – Első körben hat tortát választottunk ki. A második forduló előtt, jobbító szándékkal a zsűri szakmai útmutatásokat is javasolt. A készítők és a szakemberek együtt ötleteltek. A harmadik menetben már a cukrász-ipartestület székházának műhelyében kellett elkészíteni a tortát. Így egyúttal megfigyelhettük az egyes munkafolyamatokat, másrészt megbizonyosodhattunk arról, hogy a receptúra ténylegesen azt tartalmazza, amit kóstolónak kaptunk. 

A nyertes tortáról a recept és az elkészítési mód részletes leírása mellett fotók, videó is készült. Mindezeket alapul véve egy független cukrászmester készítette el a desszertet. Itt tesztelték, mennyire egyértelmű az útmutatás, szükséges-e valamin változtatni. Végezetül a receptúrát kiküldték az cukrász-ipartestület 500 tagjának. Hogy aztán augusztus 20-ára megsüthessék az ország tortáját: 19-én kezdik árusítani. Mészáros Gábor kiemelte, az idei felhívás nem titkolt célja volt: a torták feleljenek meg a hazai ízlésvilágnak. Ezért meghatározták a tészta arányát, és több alapanyagot felsoroltak (tokaji aszú, aszalt gyümölcsök, rögös túró, tejföl), amelyek közül néhányat mindenképpen fel kellett használniuk a versenyzőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában