Fontos tudnivalók!

2023.08.22. 12:58

Így szórakozhatunk biztonságosan a Karneválon - Tippek, alapvető szabályok

Vaol.hu

2

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

Pár nap és elstartol Vas vármegye két nagyobb szabadtéri rendezvénye is, a Savaria Történelmi Karnevál és a Sitkei Rockfesztivál. Fontos, hogy a látogatók tisztában legyenek a menekülés lehetőségével és a szabadtéri zenés, táncos rendezvények alapvető szabályaival.

A rendezvények biztonságos lebonyolítása kiemelt fontosságú, ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság magyar és angol felirattal készített egy tájékoztató videófilmet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző rendezvényekre látogatók számára a menekülési útvonalat mutató jelzéseire, valamint bemutasson néhány, a biztonságot szolgáló tűzvédelmi mérnöki megoldást.

A film felhívja a figyelmet a biztonsági jelölések, tűzvédelmi berendezések szerepére, egy esetleges tűzeset, vagy a rendezvény kiürítését eredményező esemény alkalmával a követendő magatartásra.

A videó elérhető magyarul:

A szabadtéri rendezvényeken a szórakozó közönség védelme érdekében a szervezőknek menekülési útvonalakat kell biztosítani annak érdekében, hogy veszély esetén minden résztvevő gyorsan és biztonságos el tudja hagyni a területet. A menekülési útvonalat úgy kell kialakítani, hogy egy adott pont 40 méteres körzetét az ott tartózkodók 4 percen belül el tudják hagyni. 

A napnyugta utáni időszakra gondoskodni kell a menekülés útvonalak, valamint a biztonsági irányjelzők (nem nyílt lánggal történő) megvilágításáról. Fontos, hogy a jelölések a terület bármely pontjáról láthatóak legyenek.

A menekülési útvonal kialakításánál arra is figyelni kell, hogy legalább 2,5 méter széles legyen. Emellett a tűzoltó gépjárművek közlekedésére alkalmas utat is biztosítani kell a szervezőknek, melyet a tűzvédelmi hatósággal kell egyeztetni.

A szabadtéri rendezvény szervezésekor arra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy annak tartama alatt minden 200 résztvevőre jusson legalább egy biztonsági személyzet. 

Ha a helyszínen nagyobb kivetítő is található, azon a rendezvény megkezdése előtt, szünetében és a végén be kell mutatni a menekülésre használható útvonalakat, le kell vetíteni a biztonsági tájékoztatót. Kivetítő hiányában a hangosító rendszeren, berendezésen keresztül kell megtenni a tájékoztatást, kiegészítve a tűz- vagy káresemény bekövetkezésekor szükséges teendők ismertetésével. A hangosításnál ügyelni kell arra, hogy a berendezés a terület bármely pontjáról hallható legyen.

A szabadtéri rendezvényeken az alábbi tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani:

  • a színpad védelmére minden megkezdett 50 m2 után 1 db 34A teljesítményű;
  • az öltözők, raktárak védelmére minden megkezdett 50 m2 után 1 db 34A teljesítményű;
  • a vendéglátó és kereskedelmi egységek védelmére minden megkezdett 100 m2 után 1 db 34A, 183B C teljesítményű tűzoltó készüléket.

A szabadtéri rendezvényekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket a rendezvény szervezője köteles írásban meghatározni és a rendezvény kezdetének időpontja előtt tíz nappal azt tájékoztatás céljából az illetékes elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak (Szombathelyi, Körmendi, Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség) eljuttatni.

A rendezvény szervezőjének gondoskodnia kell a rendezvény megkezdése előtt és annak folyamán feladatot ellátó személyek dokumentált tűzvédelmi oktatásáról, melyet a rendezvény teljes időtartama alatt a helyszínen kell tartani.

Kiemelt (10 000 főt, vagy a 20 000 m2-nél nagyobb területet meghaladó) szabadtéri zenés, táncos rendezvény esetén a jogszabály a fentieken túl további szabályokat is meghatároz.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása és a tűzgyújtás tilalma mellett – kéri a rendezvények résztvevőit, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a szervezők utasításait, és figyeljenek a hangosbemondókban elhangzottakra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában