Közgyűlés

2023.08.31. 15:03

Illés Károly: Visszavonulót fújt a szombathelyi városvezetés

Nem minősítik át Herényben a Prenor Kft. 3,1 hektáros területrészét, így ott egyelőre nem alakíthatnak ki új építési telkeket. Egy szombathelyi belvárosi közterület magánkézbe juttatását is megakadályozta a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. Illés Károly frakcióvezető mindezt a Fidesz-KDNP frakció sikereként értékelte.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Szombathely város településrendezési tervének tervezett módosítása kapcsán már július végén írásban elküldte aggályait a városi főépítész számára Horváth Gábor önkormányzati képviselő. Abban a többi között a Prenor Kft. területrészét érintő átminősítési elképzeléseket is kifogásolta. A politikus csütörtökön reggel közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a baloldali városvezetés tervére, miszerint a Prenor mezőgazdasági faiskola területből kertvárosias lakóterület kijelölését tervezik 3,1 hektáron. „Vajon a herényi városrészen élő lakosság (Brigád, Csók István, Tulipán utcák) számára 40+42 (akár 164 lakás) építési telek kialakítása környezetminőség, környezetbiztonság javítását hozza el?” - fogalmazott posztjában. 

A rendkívüli közgyűlésen is gyorsan téma lett a herényi területek ügye

A városháza nagytermében a rendkívüli közgyűlésen is hangot adott aggályainak Horváth Gábor, aki a környéken élők nemtetszését is tolmácsolta. Úgy tűnik, jó helyen és jó időben „verte az asztalt” az elmúlt hetekben Herény önkormányzati képviselője, hiszen rögtön a közgyűlés elején dr. László Győző alpolgármester javasolta: vegyék ki a Brigád utcát és a Prenor Kft. területrészét érintő módosítási elképzeléseket a csomagból. Indítványát egyhangúlag hagyta jóvá a közgyűlés 17 megjelent tagja.

Itt érdemes elmondanunk: a bal- és a jobboldali frakció is hiányosan képviseltette magát a rendkívüli közgyűlésen. Putz Attila betegség miatt, Czeglédy Csaba, Sátory Károly és Ágh Ernő képviselők más okok miatt nem tudtak részt venni a csütörtöki ülésen.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a belváros fideszes önkormányzati képviselője ugyancsak módosító javaslatot terjesztett elő: a Belső-Uránia udvarban Horváth Roland magánszemély kérelmezte egy 105 négyzetméteres, jelenleg önkormányzati terület övezeti átsorolását és magánkézbe történő átadását. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária az ottani vállalkozók és lakók véleményét ismertette: közfelháborodást váltott ki a tervezett módosítás híre. Az önkormányzattal kötött megállapodás alapján azon a közterületen tartják a vendéglátóegységek és üzletek tulajdonosai, használói a hulladéktárolójukat, hiszen a szolgáltató csak ott tudja üríteni a kukákat.

Ez a Horváth Roland az a Horváth Roland?

A Horváth Roland név azért csenghet sokaknak ismerősen, mert ugyanígy hívják azt a magánszemélyt, aki előszerződést kötött a Vasivíz Zrt.-vel a termálfürdő területrészének megvételére. Költői maradt a kérdés, hiszen válasz nem érkezett: ez a Horváth Roland az a Horváth Roland-e? Nemény András polgármester leszögezte: maga sem támogatja közterületek magánkézbe történő átadását. S szólt arról is, hogy minden, a hivatalhoz beérkezett kérés a városvezetéstől függetlenül került be a dokumentációba. Arról még a lakosság is elmondhatja véleményét, illetve a közgyűlés is még megvitatja a végleges jóváhagyás előtt.

Parkolóházra miért mondanak nemet?

Dr. Melega Miklós egy másik lakossági kérelemre hívta fel a figyelmet, amiben Szombathelyen parkolóház építését szorgalmazták. Azt a jelenlegi tervezet nem támogatja, pedig az önkormányzati képviselő szerint a város szempontjából az egy előremutató javaslat. A 11-es Huszár úti laktanya B-területének tervezett beépítése kapcsán ugyancsak aggályainak adott hangot: szerinte túlzsúfolttá válik a városrész, és kérdés az is, hogy a jelenlegi infrastruktúra elbírja-e majd az új lakónegyedet. Dr. Horváth Attila alpolgármester rámutatott: a területre kiírt pályázati eljárás során a város vállalta ezt a módosítást. Dr. Melega Miklós úgy reagált: frakciójuk nem szavazta meg az ingatlan áron alul történő értékesítését és ezt a módosítást sem tudják támogatni.

Az alpolgármester a parkolóházzal kapcsolatosan pedig a pénzügyi forrást is kérte megjelölni a KDNP-s politikustól. 

A herényi temetőben az "erdősávot" áthelyeznék

A herényi temető is témát adott: ott az erdősávot helyeznék odébb, hogy a temetőt tovább tudják bővíteni. Horváth Gábor emlékeztetett: a Bertalanffy Miklós utca lakói szorgalmazták a védősáv kialakítását. Az ott élők ennek a módosításnak szerinte nem örülnek, ezért kérte, hogy az is kerüljön ki az anyagból. Ezt azonban már nem támogatta a baloldali többség.

Zöldutat adtak a Szünöse-tározónak

A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg végül a tervezett Szünöse-tározó kialakítására vonatkozó tervdokumentációt: a beruházás az oladi városrész és Sé árvízvédelmét garantálhatja majd hosszútávon. Ezután kezdődik a beruházással kapcsolatos véleményezési szakasz, a beérkező észrevételeket majd a polgármester ismerteti a közgyűléssel.

Az állami főépítész által előírt közgyűlési döntés végül a baloldali többség jóváhagyásával született meg: Koczka Tibor, a Pro Savaria Egyesület és az ÉSZ-frakció képviselői biztosították ehhez a 11 szavazatot, a Fidesz-KDNP frakció 6 jelenlévő tagja pedig tartózkodott.

 - A mai technikainak ígérkező közgyűlés kapcsán két sikert ért el a Fidesz-KDNP frakció –ezt már Illés Károly nyilatkozta az ülést követően lapunknak, rámutatva Horváth Gábor és dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselők eredményeire. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában